I Upphandlingsmyndighetens frågeportal har svaren om ESPD-systemet (European Single Procurement Document) varit bland de mest lästa under hela 2017. För att på ett mer strukturerat sätt behandla dessa frågor har myndigheten därför tagit fram en vägledning.
– Vägledning ger stöd till både upphandlande myndigheter och leverantörer. I vägledningen behandlas hur de nya reglerna för uteslutning och kvalificering ska tolkas samt hur användningen av ett ESPD-formuläret går till i praktiken, säger Robin Anderson Boström, upphandlingsjurist på Upphandlingsmyndigheten.
Syftet med ESPD-systemet är att minska den administrativa bördan för leverantörer vid offentliga upphandlingar. Förenklingarna förväntas sänka tröskeln för små och medelstora företag så att de kan delta i offentliga upphandlingar.
Tidigare i år har Upphandlingsmyndigheten publicerat på sin sajt en steg för steg-guide för att underlätta användandet av EU-kommissionens webbtjänst för ESPD-formulär. Upphandlingsmyndigheten har även tillsammans med Polisen utrett om det svenska belastningsregistret går att använda som ett ”brottsregister” i LOU:s mening.
– Vår gemensamma slutsats var att det inte fanns förutsättningar. För svenska förhållanden ska upphandlande myndigheter i stället begära in en sanningsförsäkran från berörda leverantörer, säger Robin Anderson Boström.
Mer praktiska råd och stöd kring ESPD-systemet ges på Upphandlingsmyndighetens årliga konferens den 1 december då Robin Anderson Boström är en av föredragshållarna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer