Den Nackaledda gemensamma upphandlingen – som även omfattar Haninge, Botkyrka, Nynäshamn, Tyresö och Värmdö – handlar om skyddade boenden för främst våldsutsatta kvinnor.
Beslutet går emot SKL:s rekommendation att kvinnojourers kompetens ska undantas från upphandling. Kommuner bör i stället söka avtalslösningar med lokala kvinnojourer, menar SKL, och lyfter särskilt fram IOP, Idéburet offentligt partnerskap, som en möjlighet.
I ett mejl till upphandling24.se skriver Kerstin Wanhatalo, handläggare inom SKL:s kvinnofridssatsning, att SKL står fortfarande bakom ett debattinlägg från 2015 om att upphandling inte fungerar för verksamheter där den ideella sektor är betydelsefull.
SKL har även ett kongressbeslut med stöd för att kvinnojourer ska undantas från upphandling.
Samtidigt betonar SKL att osäkerheten kring lagutrymmet med IOP kan spela in.
”I dagsläget är det inte helt klarlagt, vilket försvårar för kommunerna. SKL välkomnar den utredning som regeringen tillsatt (2018:46) som ska ge en tydlig definition av idéburna aktörer i välfärden och bl.a. föreslå riktlinjer och kriterier för IOP.”, skriver Kerstin Wanhatalo.
Den statliga utredningen har fram till i december på sig för att redovisa sina slutsatser.
För de sex kommuner i Storstockholm som valt upphandlingsvägen handlar det inte om att underkänna kvinnojourernas arbete, betonar Caroline Andreasson, chef för Nacka kommuns barn- och familjeenhet.
– Vi står dock inför att vi behöver stärka barnrättsperspektivet framöver, därav behöver vi säkerställa det i de skyddade boendena. Därför har vi gjort de bedömningarna kring vilka kompetenser man behöver, som är motsvarande för andra verksamheter inom sociala områden, säger hon till Sveriges Radio.
Upphandlingen motiveras bland annat med att kommunerna vill säkerställa att verksamheten har välutbildad personal och bra lokallösningar
De kvinnojourer som samverkar inom Roks och Unizon kräver nu att kommuner följer SKL:s kongressrekommendation. Även Forum – som representerar idéburna organisationer med social inriktning – står bakom kravet.
Upphandlingen som täcker kommuner i södra delen av Storstockholm kan vara inledningen på en våg av upphandlingar av skyddat boende som skulle kommersialisera kvinnojoursverksamhet, menar organisationerna.
-Vi vet vad som står på spel och våra jourer har vägrat att delta i upphandlingen, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.
Ludvig Sandberg, sakkunnig på Forum, reagerar över de belopp som förekommer i upphandlingsunderlaget.
-De är avsevärt högre än vad kommuner brukar besluta om i bidrag till samma typ av verksamhet. För oss är det en signal om att kommunerna ser bidrag som en mindre viktig finansieringsform och att upphandling är på allvar. Det tycker vi är anmärkningsvärt, säger Ludvig Sandberg, sakkunnig på Forum.
Upphandlingen har även väckt lokala debatter där särskilt Vänsterpartiet krävt svar från ansvariga kommunledningar, exempelvis i Haninge kommun.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer