Advokat Anna Ulfsdotter Forssell blir den särskilda utredare som ska se över de nationella bestämmelserna om offentlig upphandling, det vill säga de bestämmelser som inte styrs av EU-direktiven. Hon ska också se över frågor som rör överprövning av upphandlingar.
Det märks att civilministern är väldigt nöjd med valet av särskild utredare och det tydliga målet att minska antalet överprövningar.
– Det är därför vi tillsätter den här utredningen, säger han.
–Anna Ulfsdotter Forssell är oerhört kunnig, erfaren, väl respekterad och en av de skickligaste på området upphandlingsrätt i Sverige och Europa. Så det är med stor glädje jag kan presentera utredaren. Jag tror att hon har de bästa möjliga förutsättningar att ta fram ett väl genomarbetat betänkande och komma fram med förslag om hur vi kan förbättra offentlig upphandling, säger Ardalan Shekarabi, S, till Upphandling24.
Anna Ulfsdotter Forssell är en av de topp 14 advokater som är verksam inom rättsområdet offentlig upphandling i Europa och USA. Detta enligt Who’s Who Legal: Public Procurement 2016 som utan inbördes rangordning listar världens mest respekterade upphandlingsadvokater.
Hon är också partner i advokatbyrån Delphi och ansvarig för byråns upphandlingsgrupp.
Civilministern anser att det är svårt att hitta någon som har bredare erfarenhet än Anna Ulfsdotter Forssell.
– Hon har ju jobbat med upphandlingsrelaterade frågor i många år, har sett upphandlingsfrågorna från olika sidor och perspektiv så jag känner mig väldigt trygg med att utnämna henne.
Den förra överprövningsutredningen (SOU 2015:12) överlämnade sitt betänkande till civilminister Ardalan Shekarabi i mars 2015. Utredningen, som tillsattes i november 2013, föreslog ett flertal åtgärder. Hit hör att i författningstexten införa en generell regel om skyndsam handläggning vid förvaltningsdomstolarna. En specifik tidsfrist, 90 dagar, för förvaltningsrätternas handläggning skulle bidra till att göra upphandlingsprocessen mer förutsägbar.
Någon renodlad preklusionsfrist föreslogs inte, däremot en påtalandeskyldighet för leverantörer för att förbättra dialogen mellan säljare och köpare. Skyldigheten föreslogs gälla under första halvan av anbudstiden. Genom att fel och brister i ett upphandlingsunderlag uppdagas och rättas till i ett tidigt skede var förhoppningen att antalet överprövningar skulle minska.
Ardalan Shekarabi anser att den största utmaningen i det nya utredningsarbetet blir att hitta en balans mellan överprövningar och rättssäkerhet.
– Det är en svår balansgång men jag är övertygad om att Anna Ulfsdotter Forssell har rätt kompetens för att utreda det.
Anna Ulfsdotter Forssell är glad och hedrad.
– Jag har aldrig haft ett sådant här uppdrag tidigare. Det blir ett omfattande och svårt arbete under hård tidspress, så jag är ödmjuk inför uppgiften samtidigt som jag ser jättemycket fram emot den, säger Anna Ulfsdotter Forssell till Upphandling24.
Hon kommer både att behöva samråda med de berörda departementen och läsa in sig på de tidigare remissvaren.
– Jag tänker mig att jag vill driva det här arbetet på ett utåtriktat sätt med mycket kommunikation och dialog med de olika spelarna på upphandlingsområdet för att kunna förankra en del förslag. Försöka prata med alla helt enkelt.
Trots att hon är känd i upphandlingskretsar pekar hon på att hon inte är känd i de här sammanhangen.
– Jag tycker att det ska bli väldigt spännande att hålla i utredningen och när jag såg kommittédirektiven tänkte jag för mig själv att det här är den mest spännande utredning jag har sett. Det skrev jag också på Twitter till exempel och det var innan jag fick frågan, säger Anna Ulfsdotter Forssell.
Ardalan Shekarabi är förhoppningsfull inför den nya utredningen men inte besviken över att den tidigare utredningen inte nådde längre.
– Vi måste ju naturligtvis beakta remissinstanserna och här fanns starka synpunkter på preklusionsreglernas utformning och därför finns det anledning att jobba vidare med frågan och förslaget där man kompletterar med det som remissinstanserna har anfört i beredningen, säger Ardalans Shekarabi.
Anna Ulfsdotter Forsell vill komma längre än den förra överprövningsutredningen, samtidigt som hon tycker att den sköttes väldigt bra.
– Jag måste säga att jag tycker att den förra överprövningsutredningen gjorde ett väldigt gott jobb med ett utåtriktat arbete och jag var imponerad. Men man måste hela tiden titta på vad som händer i verkligheten och enligt den statistik som vi har att tillgå har överprövningarna ökat, samtidigt som de inte ökar i andra länder. Vad är det då som gör det? Därför finns det anledning att titta på det igen särskilt med tanke på att de ökar hela tiden.
Hon pekar på att det inte går att utreda något utan tillförlitlig statistik och inte utan att titta på hur det ser ut i andra länder.
Finns det någon konsensus kring det utredningsarbete du nu ska ta dig an?
– Jag vet inte, men jag misstänker att det finns en konsensus i att man vill ha det enklare och mer flexibelt. Det får utredningen utvisa, säger Anna Ulfsdotter Forssell.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer