SOI:s Martin Kruse betonar också vikten av Ulf Kristerssons val av nytt statsråd med ansvar för offentlig upphandling och inte minst vilket mandat den ministern får.
Vår fråga: Vilken politisk styrning av offentlig upphandling ser du som trolig utifrån valresultatet?
Sofia Lundberg (professor och rektor för Handelshögskolan vid Umeå Universitet):
”Jag tror att det blir mindre styrning mot de särskilda hänsynen och högre grad av konkurrensutsättning med mer vikt mot extern regi.”
Martin Kruse (ordförande för SOI, Sveriges offentliga inköpare):
”Jag tror inte att några betydande skillnader i denna styrning uppstår som följd av ideologiska skillnader mellan den förra regeringen och det troliga kommande regeringsalternativet.
Däremot har det stor betydelse vilket statsråd som får ansvar för upphandlingsfrågorna. Jag önskar mig en minister som tar plats och inte är rädd för att driva förändring. En minister som också har förmågan att se den stora samhällspåverkan som väl fungerande strategiskt inköp har och som utifrån det kan jobba brett, även tillsammans med andra politikområden, för ökat fokus, förenklingar och förbättringar.”
Helena Rosén Andersson (Counsel, advokatfirman Vinge, tidigare justitieråd, HFD):
”Först ska konstateras att regelverket för offentlig upphandling styrs av EU-direktiv. EU-rätten och den rättspraxis som har utvecklas enligt EU-rätten påverkar även innehållet i det svenska regelverk som gäller för upphandlingar utanför det EU-direktivstyrda området och den rättspraxis som utvecklas enligt det svenska regelverket. Styrningen är därför inte i första hand en fråga för den svenska regeringen och lagstiftaren. Med det sagt så bedömer jag utifrån valresultatet att vi kan komma att se en ökad fokus på leverantörernas förutsättningar att delta i offentliga upphandlingar i syfte att öka konkurrensen om den offentliga sektorns avtal.”
Kristian Pedersen (advokat och partner, advokatbyrån Kahn Pedersen):
”Givet hur valresultatet blev verkar det troligt att det framöver blir mindre fokus på frågan om vinster i välfärden, valfrihetssystemens vara eller icke-vara och sociala hänsyn i offentlig upphandling. I övrigt tycker jag att det är svårt att se någon enhetlig linje i de olika förslag som partierna i ”Ulf Kristerssons lag” tidigare propagerat för.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer