Hon började tjänsten i februari och uppbyggnad av den nya enheten är i full gång. En avtals- och systemförvaltare och en inköpare har rekryterats. Ambitionen är att ha ytterligare en inköpare på plats på kontoret på Lidingö i början av nästa år.
På uppdrag av elva kommuner i norra och östra delen av Storstockholm ansvarar Käppalaförbundet för att rena kommunernas avloppsvatten, men också att tillvarata den näring och energi som finns i avloppsvattnet med återföring av slam och biogas till samhällets kretslopp.
Kommunalförbundet har närmare 100 medarbetare. Tidigare fanns en upphandlingsansvarig och i övrigt anlitades till stor del konsulter för att klara inköpsverksamheten.
– Jag kommer också att behöva fortsatt stöd av konsulter men det sker en viss växling till ”in house”-kompetens i och med att jag får bygga upp enheten och rekrytera egna inköpare, säger Anna Sivert.
Hon är jurist i grunden och har efter examen från Stockholms universitet 2003 arbetat några år med hyresjuridik och sedan 2011 med offentlig upphandling.
Anna Sivert har bland annat arbetat flera år inom Polisen och varit tillförordnad upphandlingschef under två år vid Statens fastighetsverk, SFV. Hon var även utlånad från SFV till Upphandlingsmyndigheten för att tillsammans med juristkollegan Zina Norin ta fram webbstödet ”Upphandlingar under ett byggnadsverks liv” som byggde på ett regeringsuppdrag.
– Vid SFV jobbade jag bland annat med väldigt spännande byggupphandlingar för Sveriges ambassader och konsulat runtom i världen.
Anna Siverts familj hade södra Frankrike som hemvist under något år då hon drev egen juristfirma. ”Hemkommen” blev hon så rekryterad till Käppalaförbundet.
– Det som lockade och kändes viktigt var flera saker – miljöaspekten i uppdraget, tyngden på konsult- och entreprenadupphandlingar samt möjligheten att få utveckla och bygga upp en helt ny enhet, säger Anna Sivert, som betonar värdet av det starka stöd från ledningen som hon känt för uppdraget.
Uppbyggnad av strukturer för inköp, en tydlig roll- och ansvarsfördelning och ”ordning och reda” bland avtalen har präglat det första halvåret på nya tjänsten. Nya riktlinjer för inköp och nya stödjande dokument finns nu på plats.
Anna Sivert tycker att organisationen är på rätt väg i arbetet med inslag av kategoristyrning men där man försökt utveckla en egen modell.
Ledstjärnan för inköpsverksamheten är att arbeta strategiskt, rättssäkert, effektivt, hållbart och affärsmässigt.
– Det kan vara en stor utmaning för mindre verksamheter att arbeta med kategoristyrning om man försöker sig på de mest avancerade modellerna. Man kan komma långt med att tänka strategiskt i mindre skala, säger Anna Sivert och nämner som några exempel att kategorisera avtalsområden, få koll på verksamhetens spend och bygga nära samarbeten med verksamheten.
Anna Sivert tycker att förändringsarbetet tagits emot positivt i organisationen och pekar på att 85 procent av alla medarbetare anmälde sig till den grundkurs i offentliga, operativa inköp som nyligen genomfördes.
– Det går inte att enbart bedriva utvecklingsarbeten utan behövs även kunskap om förändringsarbete och respekt för att medarbetare förflyttar sig i olika takt, säger Anna Sivert.
Inköpsenheten har därför parallellt med utvecklingsarbetet jobbat med information på stormöten, dialog med chefer, nyheter på intranätet, utbildningsinsatser och besök på avdelningarna för att skapa förståelse för arbetet och öka kunskapen inom offentlig upphandling.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer