Nej, det handlar inte om så kallad prokrastinering, vår faiblesse för att skjuta upp saker till sista stund – ta ett varv till kaffemaskinen, börjar slänga mejl och göra fint på ditt skrivbord på datorn innan du till sist tar itu med det där som skaver som en sten i skon.
Det handlar inte heller om de där gångerna du inte vill göra något men bara suckar och gör det i alla fall. Det här handlar om de gånger du bara blankt vägrar att göra något som du blivit tilldelad. Som ett barn som inte vill äta upp sina mat.
Men den här gången vägrar du att göra sånt som du själv vet att du behöver göra – du trotsar ingen förälder eller chef – det är dig själv som din kinkighet drabbar. I en kolumn i Computerworld ger skribenten Paul Glen fenomenet ett namn – auto-petulance, vilket ungefär innebär att man är kinkig eller grinig mot sig själv.
De flesta av oss gör på det här sättet emellanåt konstaterar han. Vi kan strunta i att gå till gymmet för att vi bara inte vill och på så sätt trotsa oss själva. För vi vet ju att vi borde göra det.
Att bete sig så på jobbet sätter käppar i hjulet om vi vill nå våra mål. Tänk dig att du har 20 saker du måste göra för att bli klar med ett projekt. Om struntar i att göra bara en av dem för att du är för kinkig och bara inte vill, blir det aldrig riktigt klart. Och det kommer att hämma din karriär – du kan uppfattas som oengagerad och opålitlig.
Men kanske ännu värre är att det också påverkar din egen självbild negativt så att du själv också ser dig som lat och som att du inte passar in på ditt jobb. Den negativa självbilden kan också vidgas från att bara handla om hur du beter dig till vem du faktiskt är.
Fast det går att slå tillbaka mot sin egen kinkighet enligt Paul Glen. Försök inte att övertyga dig själv om att du faktiskt vill göra allt som du måste göra. Om du avskyr att göra någon del av det så går det inte att låtsas som om du gillar det. I stället får du acceptera hur du känner men bara gör det i alla fall. När du lyckats med det några gånger och känt att du faktiskt gjort något fullt ut kommer du att börja se dig själv som effektiv och kompetent.
Samtidigt finns det självklart en gräns. Om en väldigt hög andel, kanske hälften, av dina arbetsuppgifter är såna som du bara inte vill göra – ja, då kanske det är jobbyte som gäller. Om du däremot gillar 80 procent av ditt jobb – ja, då är du lyckligt lottad avslutar Paul Glen – det finns de som hatar varje minut på jobbet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer