Upphandling nämns mest i förbigående i regeringens ekonomiska vårproposition. I propositionen, som presenterades nu på morgonen, finns regeringens förslag till reformer för innevarande år samt hur dessa förslag ska finansieras.
Enligt finansminister Magdalena Anderssons bedömning står Sverige inför ett antal stora framtidsutmaningar som vi måste ta oss an:
– Vi prioriterar nu investeringar i vår gemensamma framtid för fler jobb och stärkt konkurrenskraft, en jämlik kunskapsskola med tid för varje elev, en bättre miljö samt en ökad välfärd och trygghet.
Budgetens upphandlingsrelaterade inslag kretsar kring det samordnade upphandlingsstöd som redan börjat organiseras. Upphandlingsmyndighetens årliga budget kommer att bli 76,7 miljoner kronor.
Det slås fast att offentlig upphandling är betydelsefull för den offentliga sektorns funktion och för en väl fungerande samhällsservice som tillgodoser medborgarnas förväntningar. En fristående myndighet bedöms förbättra förutsättningarna för att arbeta med upphandling utifrån ett strategiskt perspektiv:
– Rätt använd kan upphandlingen utgöra ett effektivt instrument för att åstadkomma flera positiva effekter i samhället, inklusive främja en ökad tillväxt och sysselsättning samt en hållbar utveckling med hänsyn till miljömässiga, sociala och etiska aspekter.
Efter att vårpropositionen och vårändringsbudgeten lämnats till riksdagen har riksdagens ledamöter under två veckor möjlighet att lämna följdmotioner med alternativa förslag. Riksdagen fattar sedan beslut under juni månad.
Upphandlingsmyndigheten väntar fortfarande på en chef. Trots att ansökningstiden gick ut den 1 mars har ännu inga namn nämnts.
Vårbudgeten – 76,7 miljoner till upphandlingsstöd
Regeringens vårbudget bjuder inte på några nya upphandlingsrelaterade satsningar. I fokus för upphandlingspolitiken står den redan beslutade fristående myndighet som kommer att få 76,7 miljoner kronor per år att röra sig med.
| 2015-04-15
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer