Anna-Karin Eklund, förbundsordförande i Vårdförbundet, anser att det är bra att öka valfriheten och mångfalden och att ge vårdtagarna mer makt inom vården. Men bristerna i befintliga system är stora.
– Det finns brister i vården i dag som gör att alla inte får tillgång till rätt vård vid rätt tid och på rätt plats. Exempelvis gäller det vård av äldre, personer med psykisk sjukdom och vård av barn. Men det finns också generella problem med tillgänglighet, vilket innebär väntetider som inte är acceptabla, säger Anna-Karin Eklund.
För att veta vad det är för verksamhet och vad som förväntas av vårdens olika delar bör begreppet primärvård ha en enhetlig definition, innan vårdvalssystemet utvecklas vidare i respektive landsting och kommun, menar Vårdförbundet.
– En bättre vägledning behövs för både vårdtagare och vårdgivare. Ska en fast läkarkontakt kunna väljas men inte en fast distriktssköterska, barnmorska eller barnsjuksköterska till mina barn? Ska valfriheten kunna se olika ut i olika delar av landet? När en medborgare ska välja utförare av hälso- och sjukvård – är det då ett system, en organisation eller en tjänst? Vi behöver en gemensam definition av vad som är valbart och av vad primärvården ska innefatta, säger Anna-Karin Eklund.
Vårdförbundet menar också att det måste finnas utrymme för folkhälsoarbete även om vårdval bygger på individens valfrihet.
– Vården ska arbeta med hälsa och helhet – inte bara sjukdom och diagnos. Folkhälso- och förebyggande arbete måste prioriteras och finnas med i varje verksamhets helhetstänkande, säger Anna-Lena Eklund.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer