Enligt Konkurrensverket borde avtalen med olika köpmannaföreningar runtom i Värmland ha annonserats och därför bör Förvaltningsrätten se dem som otillåtna direktupphandlingar.
Under pandemin – ofta som en uppskattning för tyngre arbetsbörda i kommuner och regioner – har ökningen av presentkort inom offentlig förvaltning varit märkbar. En ambition att gynna lokal handel har också drivit på utvecklingen.
Konkurrensverket har tidigare uttalat en förstående inställning med hänvisning till att offentliga organisationer agerat enligt intentionerna i den tillfälliga pandemilagstiftningen (2021:300) om skattebefrielse för gåvor på högst 2000 kronor.
Myndigheten avslutade ett antal aktuella ärenden i slutet av 2020 men gör nu Region Värmland till ett pilotfall för de avtal som regionen ingick förra sommaren.
Konkurrensverket hävdar att presentkorten haft ett sammanlagt värde på över 18 miljoner kronor och har i ansökan till Förvaltningsrätten i Karlstad yrkat en upphandlingsskadeavgift på närmare 1,3 miljoner kronor.
Therése Westermark, enhetschef för Konkurrensverkets upphandlingstillsyn, pekar i ett mejl till Upplanding24 på gällande prioriteringspolicy som urvalsgrund för ärenden och frågor som ska utredas närmare.
”Vad gäller ärendet om Region Värmlands presentkort har detta prioriterats på prioriteringsgrund allmänpreventivt, eftersom det fanns indikationer om att upphandlingen av avtalen var otillåten, och mot bakgrund av att vi bedömde att ärendet eventuellt skulle kunna ge vägledning kring hur värdet av en upphandling ska beräknas.”, skriver hon.
Region Värmland bestrider Konkurrensverkets yrkande på ”böter” och menar att upphandlingen gått rätt till.
-Regionen har direktupphandlat en administrativ förmedlingstjänst vars värde legat under tröskelvärdet för direktupphandling. Den rättsfråga där regionen och Konkurrensverket har skilda meningar är huruvida även det gåvovärde som förmedlats till de anställda ska räknas med i avtalsvärdet.
-Regionen anser att gåvovärdet inte omfattas av reglerna i LOU då de summor som förmedlats till de anställda i form av presentkort att utnyttja i lokala butiker saknar direkt ekonomiskt intresse för regionen, vilket är en av förutsättningarna för att en transaktion ska omfattas av regelverket, säger Region Värmlands upphandlingschef Pia-Britt Hildebrand.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer