Juristerna Sara-Li Olovsson och Erik Edström, tidigare Adda men som numera driver eget genom Upp advokatbyrå, har granskat den nya regleringen och ställer frågan om det kan vara Sveriges svåraste upphandlingsuppdrag.
Förutom att ny lagstiftning – lagen (2022:760) om upphandling av fonder till premiepensionens fondtorg – ska prövas så pekar de på fondbolagens ovana med offentliga förfaranden.
”Risken med oerfarna anbudsgivare är att upphandlingarna, åtminstone delvis, kommer att avgöras av vilka som är skickligast på att lämna anbud snarare än vilka som erbjuder de bästa fonderna.”, skriver Sara-Li Olovsson och Erik Edström.
Problembeskrivningen delas av Fondbolagens förening, en branschorganisation som uppger att de 50 medlemsbolagen förvaltar 90 procent av svenskt fondsparande.
-Det stämmer att fondbolagen är nybörjare vad gäller offentlig upphandling. I det här fallet kompliceras det hela av att även den nya Nämnden som ansvarar för upphandlingen är nystartad, säger Fredrik Nordström, vd för Fondbolagens förening.
Han pekar på kulturskillnader där Fondtorgsnämndens upphandlare inte kan göra bedömningar som den privata sektorn är van vid.
-När det till exempel gäller möjligheten att säga upp fonder i förtid för att de inte levererar som förväntat eller för att det finns nya bättre fonder på marknaden, tror vi att det är en stor skillnad mellan hur privata aktörer kan agera och vad en myndighet måste förhålla sig till.
Fredrik Nordström ser en risk att endast resursstarka fondbolag kommer att kunna lämna anbud i komplexa upphandlingar.
-Det leder i sin tur till en likformighet i de utvalda fonderna och minskad valfrihet för spararna. Fondbolagens förening har förespråkat ett system grundat på principerna i lag om valfrihetssystem, LOV, vilket skulle skapat större flexibilitet och haft en bättre träffsäkerhet för att åtgärda de problem som förekommit i systemet.
-Vi ser flera utmaningar med den nya lagstiftningen. Om upphandlingarna inte håller måttet kan vi komma att se utdragna överprövningsprocesser. Det vore olyckligt om det är kompetens i upphandlingsrätt snarare än fondförvaltning som påverkar vilka fonder som kommer att finnas på fondtorget, säger Fredrik Nordström.
Fondtorgsnämnden, som har Pensionsmyndigheten som värdmyndighet, invigdes tidigare i sommar och tar sikte på att annonsera de första upphandlingarna under kvartal fyra i år.
Upp advokatbyrå pekar i analysen att tidsplanen för övergången till ett upphandlat fondtorg bygger på ett synnerligt högt upphandlingstempo där alla fondkategorier behöver vara annonserade våren 2023.
”Detta ökar tyvärr risken för såväl slarv och misstag som ogenomtänkta krav och utvärderingsmodeller. Därtill innebär det höga tempot att det kommer vara svårt för nämnden att hinna dra lärdomar från de första upphandlingarna för genomförandet av de senare. Det finns knappast utrymme för några överprövningar.”, skriver Sara-Li Olovsson och Erik Edström.
Reformen bygger på att mer än halvera antalet fonder som erbjuds pensionsspararna från nuvarande 470 på en relativt fri marknad till omkring 200 upphandlade fonder.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer