Det framgår av en ny rapport från arbetsgivarorganisationen, som bygger på enkätundersökning där mer än 1000 tjänsteföretag ger sin syn på offentlig upphandling.
Rapporten ger en splittrad bild över utvecklingen där trenden bedöms vara att alltfler tjänsteföretag lämnar anbud, men där missnöjet med villkoren samtidigt ökar.
Almega gör tolkningen att tjänsteföretagens ökade intresse för offentliga affärer blivit ett sätt att ”rida ut lågkonjunkturen”, snarare än att man ser någon långsiktig affärsnytta.
Av enkätsvaren framgår att 73 procent ogärna deltar i upphandlingar med stort fokus på pris – en ökning från 58 procent i Almegas senast jämförbara undersökning från 2021.
– Vi ser tyvärr att samma grundproblematik som tidigare. Företagen upplever alltjämt att upphandlingarna innebär utmaningar framför allt i form av ett stort prisfokus, irrelevanta krav och en tidskrävande byråkrati, säger Ulrica Dyrke, upphandlingsexpert på Almega.
Hon beskriver en uppgivenhet bland medlemsföretagen och där en faktor är bristande fokus på kvalitet i leveransen när upphandlande myndigheter inte följer upp sina avtal ordentligt.
– Risken är att engagerade och skötsamma tjänsteföretag lämnar den offentliga marknaden, vilket vore mycket olyckligt. Ska offentlig sektor kunna dra nytta av tjänsteföretagens kompetens måste kvalitet bli en reell parameter i de offentliga affärerna, säger Ulrica Dyrke i ett pressmeddelande.
Almega ser även utrymme för bättre kravställande – både att irrelevanta krav sorteras bort och att de krav som utformas bygger på insikt om berörd bransch.
– Kravställandet är avgörande, både för att leverantörerna ska kunna lägga affärsmässiga anbud och för att offentlig sektor ska få sina behov tillgodosedda. Och även om det kan vara svårt att avgöra vad som är kvalitet i en tjänst eller hur man kravställer kvalitet är frågan central. Dialog med branschen är en nyckel för att hantera detta, säger Ulrica Dyrke.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer