Den nyzeeländske pedgogikprofessorn John Hatties forskningsresultat är eftertraktade i skolans värd. Tre kommuner har köpt konsulttjänster kring det pedagogiska konceptet Visible learning plus utan regelrätt konkurrensutsättning.
Norrköpings kommun har tidigare fått kritik för att utan upphandling ha anlitat konsultfirman JN Partnership som har rättigheterna till konceptet. Enligt den utredning som gjorts av den näringslivet närstående expertgruppen Konkurrenskommissionen har även Flens kommun köpt pedagogiska tjänster utan att upphandla dem i konkurrens.
Ett tvåårigt avtal mellan kommunen och JN Partnership undertecknades i mars. Beloppet som det handlar om är 920 000 kronor. Beloppsgränsen för upphandlingar låg vid denna tidpunkt på 285 000 kronor.
Per Eklund, ledamot av Konkurrenskommissionen, är kritisk och anser att inköp av varor och tjänster ska upphandlas enligt regelverket:
– När värdegränsen överskrids med över 300 procent borde varningsklockorna ha ringt. Det finns inga undantag i lagen som kommunen kan åberopa för att slippa skyldigheten att upphandla.
Enligt kommunen finns det ingen annan leverantör som kan erbjuda efterfrågade tjänster. För Konkurrensverket, som också utreder affären, uppger kommunen att JN Partnership har ensamrätt och att undantag enligt 4 kap 5 § 2 p LOU därmed kan tillämpas.
– Kommunen får inte direktupphandla ett specifikt varumärke. Det räcker inte att kommunen tror sig veta att endast en viss leverantör kan komma ifråga, anser Per Eklund.
En tredje kommun, Valdemarsvik, har anlitat JN Partnership för belopp över gamla LOU-brytgränsen.
“Varningsklockorna borde ha ringt”
Norrköpings kommun har slutat att anlita företaget JN Partnership efter att ha köpt konsulttjänster för belopp långt över upphandlingspliktens brytgräns. Även Flens kommun har anlitat samma konsultfirma - också utan upphandling.
| 2014-12-01
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer