Polismyndighetens representanter bjöds på kräftskiva och utlandsresa. Transportstyrelsens outsourcing slutade med att utländsk icke-säkerhetsprövad personal hade tillgång till hemlig information. Denna sommar har offentlig upphandling uppmärksammats i media. Det tycker jag är bra. Offentlig verksamhet finansieras av oss skattebetalare och svenska företag. En stor del av våra inkomster går till skatt och investeras i vår gemensamma välfärd. Dessa pengar ska förvaltas väl. Det tror jag att alla är överens om. Däremot finns det uppenbarligen olika åsikter om vad en god förvaltning innebär.
Kompetensförsörjningen är avgörande för att en verksamhet ska fungera. Personalen är hjärtat som pumpar liv i små och stora bolag, statliga myndigheter, kommuner och landsting. Randstad är en av de största rekryterings- och bemanningsleverantörerna till offentlig sektor och det är vi stolta över. Att vara leverantör till offentlig sektor är ett förtroende som vi tar på stort allvar. Ansvaret för att förvalta våra gemensamma skattepengar ligger hos de upphandlande myndigheterna men även hos oss som lämnar anbud, vinner avtal och levererar.
I praktiken innebär detta ansvar till exempel att i anbudsgivningen lämna priser som vi kan och vill leverera på. Att som leverantör lägga höga priser på attraktiva poster, och extremt låga priser på andra poster som man inte avser att leverera på, är en form av strategisk prissättning som inte är okej.
Att ta ansvar som leverantör innebär också att uppmärksamma den upphandlande myndigheten på luckor i förfrågningsunderlaget istället för att dra fördel av dessa misstag.
Vi förväntar oss att de upphandlande myndigheterna tar sitt ansvar genom att ställa krav på oss leverantörer. Om man upphandlar till exempel rekrytering och utvärderar anbuden på lägsta pris utan att ställa selekterande skall-krav riskeras myndighetens kompetensförsörjning och hjärta.
Arbetsförmedlingens upphandling av yrkes- och studieförberedande moduler tidigare i år har också uppmärksammats denna sommar och är nu överprövad. Anbuden utvärderades, i praktiken, på lägsta pris. Leverantören som vann flest avtalsområden anklagades för prisdumpning av sina konkurrenter. ”Det allvarligaste är att det låga priset kommer att gå ut över kvaliteten” säger en anonym chef till Dagens Industri. Men att en myndighet väljer att köpa utbildningstjänster enbart utifrån lägsta pris är, och kan inte vara, anbudsgivarnas ansvar. Det är den upphandlande myndigheten som sätter upp spelreglerna. Det är orättvist att anklaga en leverantör för att de spelar enligt uppsatta regler.
Om kraven är relevanta får de gärna vara omfattande och långtgående. Det gör att vi utvecklas och blir bättre. Men ibland ser vi krav i upphandlingar med, i våra ögon, oklara syften. Det är ett faktum att utrikesfödda personer, och särskilt de som nyligen har kommit till Sverige, har svårt att få jobb. Det är alla arbetsgivares gemensamma ansvar att skapa en inkluderande arbetsmarknad. Att ställa krav på att inhyrd personal ska tala och skriva flytande svenska, när inte arbetsuppgifterna kräver det, är oansvarigt och exkluderande.
Det är viktigt att ställa mätbara och selekterande krav men ofta glöms uppföljningen bort. Enligt LOU är det tvingande att ställa arbetsrättsliga krav i en upphandling om det är behövligt. En leverantör ska inte ska vinna ett offentligt kontrakt genom att konkurrera med sämre villkor för de anställda. Att, utöver de grundläggande arbetsrättsliga kraven kring lön, semester och arbetstid, också ställa krav på kompetensutveckling, friskvårdspeng, medarbetarundersökningar, ISO-certifiering, jämställdhetsplan och kräva andra liknande garantier för hög kvalitet i en upphandling av bemanningstjänster är relevant. Men det betyder ingenting om man sedan inte följer upp och försäkrar sig om att leverantören lever upp till det som utlovats i anbudet. Tvärtom riskerar man att skapa en kultur där det enda som räknas är retorik i anbudet. Det måste löna sig att investera i konsulternas arbetsmiljö, trygghet och välbefinnande.
Avslutningsvis konstaterar jag att det är både oansvarigt och olagligt att bjuda myndighetsrepresentanter på middagar och utlandsresor. En seriös leverantör hjälper sin kund att följa gällande lagar kring så väl korruption som säkerhetsskydd.
Anna Smids, Public Key Account Manager, Randstad
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer