Avtalen med Syverkstan i Örebro och Motivi i Västerås är de första som Svealandstrafiken tecknar med arbetsintegrerade sociala företag, ASF, med krav på sig att skapa arbete och rehabilitering för personer som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.
Avtalen har direktupphandlats för 1+1 år och täcker lagning och specialanpassning av uniformer samt lagning av stolsdynor.
-För oss är det viktigt att våra inköp sker genom hållbar upphandling, inte bara vad gäller miljömässigt ansvarsfull upphandling utan även att våra inköp sker med social hänsyn. De här avtalen är ytterligare exempel på hur vi är med och tar ansvar som företag och jag är väldigt stolt över att vi tecknat dem, säger Peter Liss, vd på Svealandstrafiken, som är huvudman för linjetrafik med buss inom Region Örebro och Region Västmanland med de båda regionerna som ägare.
Martina Lindblom Alanko, inköpschef på Svealandstrafiken, pekar på de dubbla vinsterna ur ett hållbarhetsperspektiv.
-Genom att reparera eller sy om de delar som ingår i uniformerna, istället för att kassera dem, kan vi hushålla med resurserna, öka livslängden på kläderna och minska våra avfall. Detsamma gäller med dynorna där vi redan idag, genom det egna reparationsarbete som genomförs på stolarna i Västmanlands län, ser en miljöbesparing och kostnadseffektivitet.
-Genom de här avtalen är vi också med och bidrar till att det lokala mindre sociala företaget skapar sysselsättning, delaktighet och integration. En vinst för många helt enkelt, säger Martina Lindblom Alanko.
I en intervju (SvT Örebro) säger Martina Lindblom Alanko att avtalen bara är början på ett arbete med att implementera sociala krav i upphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer