Mälarenergi Stadsnät är en jätte när det gäller fiberbredband på den lokala bredbandsmarknaden i Västerås. Hela 60 procent av hushållen i Västerås är anslutna till det kommunägda bolagets fiberförbindelser. Stadsnätsbolaget säljer dock inte några egna bredbandsabonnemang utan är kommunikationsoperatör för en lång rad andra bredbandsoperatörer.
Teliasoneras anmälan gäller en upphandling av fiberbredband till drygt 1 000 lägenheter i Västerås som bostadsbolaget Bostjärnan genomförde i fjol. Mälarenergi Stadsnät lade det klart lägsta anbudet och det kommunägda bolaget sopade hem hela upphandlingen framför ögonen på bland andra Teliasonera.
Men i en anmälan till Konkurrensverket hävdar Teliasonera att kommunens stadsnätsbolag i sitt anbud gick ner så lågt i pris att det ”klart underskred” bolagets egna kostnader för fiberanslutningarna.
Teliasoneras bredbandschef Stefan Trampus säger att han ser stadsnätsbolaget agerande som ett klart exempel på prisdumping.
– Vi vet vilka priser som råder på marknaden för att köpa, installera och drifta de här lösningarna. Det är ingen hemlighet för någon av oss som agerar på den här marknaden vad de här sakerna kostar. Tittar man på priset som Bostjärnan blev erbjudet av Mälarenergi Stadsnät så är det klart underprissatt, säger Stefan Trampus.
Per Norrthon, chef för Mälarenergi Stadsnät, tillbakavisar Teliasoneras anklagelser.
– Vi har absolut inte prisdumpat. Vi har hållt oss till vår kalkyl och den visar klart att vi inte lagt oss under våra egna kostnader och att vi hållt oss inom ramen för vad vi får göra. Jag tror att fastighetbolaget valde oss för att vi erbjuder en öppen modell där slutkunderna kan välja mellan många olika bredbandsleverantörer, säger han.
Per Norrthon säger att han inte är orolig för Konkurrensverkets eventuellt kommande granskning av fallet.
– Nej, men det är aldrig kul att bli anmäld. Det tar tid och kraft från det vi vill ägna oss åt: bygga fiber till invånarna i Västerås och andra städer.
Teliasoneras anmälan av Mälarenergi Stadsnät till Konkurrensverket är det andra exemplet på kort tid där Teliasonera anmält andra fiberaktörer för att försvåra konkurrens. Häromveckan anmäldes fiberleverantören Svensk Infrastruktur till Marknadsdomstolen i ett bråk som gäller marknadsföring av fiberanslutningar för villaägare.
I tidigare skeden av bredbandsutvecklingen var istället Teliasonera ofta föremål för anmälningar av olika slag från aktörer som ansåg att bolaget utnyttjat sin marknadsdominans och försökt sätta konkurrens ur spel. Inte minst när adsl-utbyggnaden pågick som bäst i kopparnätet haglade sådana anklagelser över Teliasonera.
Men nu, när bredbandskriget mellan leverantörerna istället flyttat över till fibernäten, tycks rollerna ha blivit helt ombytta. Nu är det Teliasonera anmäler konkurrenter för att sätta konkurrens ur spel.
Läs även mer om hur nollbud kan stoppas.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer