Guldlänken, som syftar till att lyfta fram de främsta exemplen på innovativt förändringsarbete inom offentlig verksamhet, kan i år hamna i Västerås. Av tolv semifinalister har prisjuryn valt ut tre finalister.
Begreppet välfärdsteknologi sprider sig just nu snabbt. Enligt juryn bakom utmärkelsen Guldlänken har svensk välfärdsteknologi mycket av sina rötter i Västerås stad. Satsningen involverar många aktörer, men främst är det Mats Rundkvist och Maria Gill som sedan cirka åtta år stått i förgrunden för en mycket modig och bred insats som adresserar stora utmaningar inom vård och omsorg.
Förutom Maria Gill och Mats Rundkvist har Ersättningskollen, som drivs av Försäkringskassan och försäkringsbolagen, samt Experio Lab vid landstinget i Värmland gått till final.
Ersättningskollen är en användarvänlig digital tjänst som ger information om människors totala försäkringsskydd i händelse av sjukdom eller olycka. Experio Lab beskrivs som ett föredöme inom patientnära tjänsteinnovation.
Guldlänken har delats ut sedan år 1999 enligt devisen att spridning av goda exempel medverkar till utvecklingen av offentlig verksamhet i Sverige. Bakom utmärkelsen står numera Sveriges Kommuner och Landsting och Vinnova i samverkan med E-delegationen.
Final och själva utdelningen av priset sker vid konferensen Offentliga Rummet som i år hålls i Visby mellan den 1 och 3 juni.
Västerås är i final
Västerås stads satsning på välfärdsteknologi uppmärksammas nationellt. Mats Rundkvist och Maria Gill, kommunens båda eldsjälar inom området, har den 2 juni chans att ta hem årets Guldlänk.
| 2015-05-08
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer