I Växjö kommun vill vi ha det bästa företagsklimatet i Sverige. Det är utgångspunkten i den näringslivspolitik vi vill bedriva. Vi vet att företag i en kommun har en avgörande betydelse för att kommunen ska kunna fortsätta att växa. Därför är det viktigt att dialogen mellan företag och kommun är smidig, kvalitativ och att vi inte sätter upp onödiga administrativa hinder.
Det ska vara lätt att göra rätt som företagare för att näringslivet i en kommun ska blomstra och utvecklas.
Som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Växjö kommun ligger näringslivsfrågorna mig varmt om hjärtat. Företagandet är nämligen A och O för att bedriva välfärd, då skatteintäkterna ökar när företagen går bra, nya etableras och arbetstillfällena blir fler.
Det är dessa pengar som sedan ska användas till skola, vård och omsorg vilket i sin tur gör att kommunen kan utvecklas och bli en plats där man både vill bo och verka. Med de utmaningar vi har framför oss för att klara välfärdens finansiering är detta extra viktigt.
Upphandlingsskola för företag och kommun
Under mina år som politiker har jag haft en nära dialog med näringslivet och jag får ofta frågor som rör upphandling. Lagstiftningen upplevs som krånglig och det är svårt för mindre och medelstora företag att sätta sig in i allt som gäller och att kunna konkurrera om anbuden.
I Växjö har vi under lång tid fokuserat på att utveckla vårt arbete med upphandling, exempelvis genom att säkerställa att vi bidrar till en sund konkurrens men också med hur vi kan bidra till en hållbar framtid genom de krav som ställs. Nu har vi tagit nästa steg för att skapa ännu bättre förutsättningar för det lokala näringslivet genom att anordna en upphandlingsskola.
Upphandlingsskolan syftar till att fler företag ska kunna delta i kommunens upphandlingar vilket ökar konkurrensen och därmed ger skattebetalarna valuta för pengarna. Samtidigt ger vi också det lokala näringslivet bättre förutsättningar att delta i offentliga upphandlingar generellt, vilket kan bidra till företagens tillväxt.
Min förhoppning är också att upphandlingsskolan även ska göra oss som kommun ännu bättre på upphandlingsprocessen genom en tätare dialog med våra företagare. På så sätt kan vi utveckla vårt sätt att arbeta med upphandlingar, och eliminera onödiga hinder.
Stora möjligheter med offentliga affärer
Vi vill att vårt lokala näringsliv ska känna till att det finns stora affärsmöjligheter inom den offentliga sektorn. Kommuner och regioner lägger varje år enorma pengar i inköp. I Sverige handlar det om närmare 800 miljarder årligen. Över 18 000 upphandlingar annonseras varje år och med mer kunskap kan detta innebära nya affärsmöjligheter för vårt lokala näringsliv.
Genom att öka kunskapen om offentlig upphandling hoppas vi bidra till att fler vill och vågar vara med vid anbudsförfarandet.
Upphandling – ett verktyg för förändring
Att arbeta strategiskt med upphandling i Växjö kommun är för mig en självklarhet, och samtidigt som det är viktigt att skapa goda förutsättningar för det lokala näringslivet så handlar det i slutänden om att vi vill göra goda affärer. Den kommunala skattkistan ska räcka till mycket, och därför är en sund konkurrens och affärsmässighet ledord när vi utvecklar kommunens upphandling.
Våra inköp är också ett kraftfullt verktyg för att skapa förändring och bidra till en hållbar framtid – därför ställer vi höga krav på våra leverantörer bland annat genom att vi har antagit en uppförandekod och att vi kravställer hållbarhet för att nå de övergripande målbilder i vårt hållbarhetsprogram Hållbara Växjö 2030.
Jag vet att vi i Växjö har ambitiösa företag som delar vår bild om en hållbar framtid, och som genom innovativa och kreativa lösningar skapar förutsättningar för en hållbar tillväxt. Kan vi kombinera den drivkraften med kunskap och intresse att delta i offentliga upphandlingar så kan vi skapa goda förutsättningar för både kommun och företag.
Vi vill förenkla för alla företag
Som moderat är det flera delar i upphandlingsarbetet som jag skulle vilja se en förändring i och även se en nationellt mer tillväxtvänlig beskattning av våra svenska företag.
Lokalt kan vi dessvärre inte påverka beskattning av företag i någon större utsträckning, men i många fall kan vi reglera de avgifter som tas ut exempelvis för olika typer av tillsyn. Överlag behöver vi få till regelförenklingar på ett antal områden.
När det gäller lokala upphandlingar kan vår insats göra störst skillnad för små och medelstora företag. Växjös upphandlingsprocess och riktlinjer syftar till att underlätta och förenkla för alla företag. Vi ser att det finns mer att göra och därför startade vi upphandlingsskolan.
Vi har även startat digitala forum för ett ömsesidigt kunskapsutbyte mellan kommun, politik och näringsliv. Vi tror på att en god kommunikation bidrar till att skapa bättre förutsättningar för ett Växjö med fortsatt stark tillväxt.
Kortfattat om upphandlingsskolan:
I november 2020 arrangerade Växjö kommun den första träffen för upphandlingsskolan. Under våren 2021 arrangerar vi tre träffar av Upphandlingsskolan för företag.
Ämnen för upphandlingsskolan 2021 är Offentliga affärer, Lämna anbud och Krav och utvärderingsmodeller.
Syftet med upphandlingsskolan är att det ska vara lätt att göra rätt, få fler godkända anbud, öka dialogen med näringslivet samt öka kunskapen om offentlig upphandling och det lokala näringslivet.
Anna Tenje (M)
Kommunstyrelsens ordförande, Växjö
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer