Snittindex utifrån en femgradig skala sjunker från 3,81 (2019) till 3,70. Att Tjänster & konsulter tillkommit som ny kategori som erbjuds av SInfra slår igenom i statistiken med en stor ökning av antalet leverantörer som ingår i rapporten, hela 224 företag (95 procents svarsfrekvens) jämfört med 91 föregående år.
Det är till stor del en växtvärksproblematik som ger ett försämrat index. Etablerade leverantörer som Sinfra haft en längre affärsrelation med har ett betydligt högre medelvärde på 4,05 jämfört med 3,44 för nya leverantörer.
Bland etablerade leverantörer har också 76 procent lyckats förbättra sitt medelvärde sedan föregående år.
Hållbarhetsindex bygger på en enkät där leverantörerna får svara på frågor om sitt hållbarhetsarbete. Det index som tas fram för varje enskild leverantör utifrån enkätsvaren ska sporra till utvecklingsinsatser – inte minst genom jämförelser med övriga leverantörer.
-Vi hoppas och tror att det är en bra morot för våra ramavtalsleverantörer, när de ser hur de ligger till jämfört med andra. Vi hoppas att tävlingsinstinkten ska slå till och att ramavtalsleverantörerna också strävar efter att nå högsta möjliga poäng och lägga en plan för det, säger Susanne Eriksson, hållbarhetsansvarig på Sinfra, i en text på inköpscentralens webbplats.
Sinfra ser det även som en positiv trend att fler leverantörer ställer om till fossilfria transporter.
-Men det går fortfarande för långsamt och vi ser gärna att de som ännu inte satt sig in i omställningen till hållbara leveranser gör det nu, kommenterar Susanne Eriksson.
Sinfras inriktning är ramavtal för energi-, elnäts- och VA-sektorn. Det senaste året har arbetet med hållbarhetsindex kompletterats med en ny modell för leverantörsrevisioner.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer