I början av nästa år är det tänkt att Sveriges första demensby ska starta sin verksamhet i Västra Ingelstad på uppdrag av Vellinge kommun.
Upphandlingen lockade fem anbudsgivare och Förenade Care har fått förtroendet att driva verksamheten efter att ha bedömts som bäst på att möta kommunens kravformulering till det lägsta priset.
Vårdmodellen bygger på en helhetslösning med både anpassad inom- och utomhusmiljö där demenssjuka kan röra sig fritt under trygga förhållanden.
Förenade Care kommer bland annat att bemanna boendet med specialutbildad personal och bygga upp en miljö med motions- och wellnessanläggning, kafé och affär.
– Vi har hämtat inspiration från flera utländska demensbyar då vi har utformat vårt förslag. Förslaget utgår också från den senaste forskningen om demensvård och demenssjukas behov, säger Christer Henriksson, vd på Förenade Care.
Vellingesatsningen följs med intresse av andra kommuner och i bland annat Borås finns förslag om en demensby.
Demensförbundet är dock tveksam till modellen och befarar att det kan dränera ordinarie äldreomsorg på resurser i ett läge där det redan skurits ned på verksamheten i många kommuner.
Professor Anders Wimo vid Karolinska institutet – allmänläkare och expert på demensvård – ser fördelar med konceptet men tillägger för Sveriges Radio:
-Nackdelen är att det blir en sorts segregering där demenssjuka lyfts bort från samhället och det är också att de flesta demenssjuka inte passar för att bo i demensbyar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer