Svenska institutet för standarder, SIS, leder arbetet med en ny standard som ska möjliggöra verifiering av säkra leverantörer och försvåra kriminell business. Skulder, tillstånd och ledning är parametrar som ska kunna verifieras.
– Vi behöver underlätta för seriösa aktörer att göra säkra affärer och främja konkurrens på lika villkor, säger Bo Lagerkvist på Bolagsverket, som tillsammans med andra organisationer deltagit i arbetet.
Standarden redogör för vilka krav en leverantör måste uppfylla för att kunna verifieras som en säker leverantör, kompletterad med ett verifieringsprogram samt vägledande bilaga till hjälp för inköpare, leverantörer och verifieringsorgan.
Verksamheter som regleras av LOU kan använda verifiering av leverantör som ett komplement till, alternativt ersätta, egenförsäkran i de delar dessa omfattas av standardförslaget samt i de delar egenförsäkran inte är lagstadgad.
Standarden är ute på sin andra remiss till den 31 januari 2025.
(Uppdatering av texten har skett i delen gällande egenförsäkran.)
Artikeln behöver rättas. Användandet av en standard kan aldrig ersätta användandet av en sanningsförsäkran, se LOU 15 kap. 7 § nedan. Det som kan, och kommer, att ersätta en sanningsförsäkran är Bolagsverkets kommande funktion samordnad registerkontroll.
“En upphandlande myndighet får begära att en leverantör lämnar in ett utdrag ur ett brottsregister eller en likvärdig handling som har utfärdats av en behörig myndighet i ursprungsstaten eller den stat där leverantören är etablerad och som visar att det inte finns omständigheter som enligt 13 kap. 1 § utgör skäl för att utesluta leverantören från att delta i upphandlingen.
Visar inte den begärda utredningen att leverantören enligt en dom som fått laga kraft har dömts för något sådant brott som avses i 13 kap. 1 §, ska leverantören inte med stöd av den bestämmelsen uteslutas från att delta i upphandlingen, om inte något annat framgår av utredningen i övrigt.”
Tack för påpekande, Robin. Artikeln har uppdaterats.
Jag är SIS Projektledare för kommittén som utarbetar den här standarden. Tack för din kommentar Robin, det är ju alldeles riktigt att standarden inte kan eller ska ersätta något i lagstiftning. Det vore olyckligt ifall det uppfattas så. Standarder är ju frivilliga att använda.
Jag ser nu att texten redan har ändrats, tack för det!
I inledningsavsnittet på standardförslaget står det “Myndigheter och enheter vars verksamhet regleras av lagar för offentlig upphandling och som normalt använder egenförsäkran kan använda verifiering av leverantör som ett komplement till alternativt ersätta egenförsäkran, i de delar dessa omfattas av dokumentet samt i de delar egenförsäkran inte är lagstadgad.”
Jag hoppas att det blir tydligare om man läser hela den meningen. Med “dokumentet” avses alltså standarden