Upphandlingscenter har på uppdrag av Norrköpings kommun genomfört en större upphandling av gymnasieutbildning. Sju av de sammanlagt elva kurserna är upphandlade och klara medan i det i fyra pågår rättsprocesser som befinner sig i olika faser.
– Från och med den första januari måste kurserna rulla, men rättsprocesserna kan komma att pågå en bra bit in i nästa år, säger Pernilla Ljung, enhetschef för vuxenutbildningen.
I tre av de fyra överklagade upphandlingarna kan vuxenutbildningen hantera situationen genom att inom kommunens verksamheter bereda tillfällig plats för de studerande. Detta är inte möjligt för 90 elever vid gymnasieprogrammet barn och fritid som riskerar att stå utan utbildning och sysselsättning efter nyår om rättsprocessen inte hinner bli klar.
– Vi kunde inte låta detta hända, säger Pernilla Ljung.
Lösningen är en direktupphandling med det företag som idag bedriver den aktuella undervisningen. Detta företag vann upphandlingen som dock överklagades av en konkurrent. Förvaltningsrätten gav konkurrenten delvis rätt – en dom som Upphandllingscenter tagit till kammarrätten.
Pernilla Ljung och ansvariga nämndpolitiker är väl medvetna om att det tillfälliga kontraktet med den gamla entreprenören, som gäller fram till dess att en dom är klar, strider mot lagen om offentlig upphandling:
– Det är klart att det naturligtvis inte är optimalt, men vi kan bara inte svika nittio vuxna studenter som planerat sina liv efter att gå den här utbildningen. Det skulle kunna vara förödande för många av dem, summerar Pernilla Ljung.
Vet att det är olagligt – upphandlar ändå
Upphandlingen drar ut på tiden och 90 elever riskerar att stå utan utbildning efter nyår. Med hänvisning till nödläge genomför Norrköpings kommuns en direktupphandling med det företag som idag sköter utbildningen.
| 2014-10-09
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer