Upphandlingsfrågan har varje år besvarats av 200-300 företag i Göteborg. Under de senaste sju åren har betyget för Göteborgs del gått från 2,4 till 2,0 och det är olika företag som svarar från år till år. Vissa år ger vi ger företagen möjlighet att utveckla sin syn på upphandling. Detta ger oss en bild av vari missnöjet består.
Eva Ternegren och Henrik Karlsson skriver att det är 0-120 företag som är respondentgruppen, med egen erfarenhet av upphandling. I detta resonemang tror vi att de missar en del av poängen. Målet med vårt påverkansarbete är att fler företag ska uppfatta att offentlig upphandling är intressant, lägga anbud och bidra till att utveckla den gemensamma välfärden. Att antalet anbud sjunker är djupt problematiskt och vanligast antal anbud är i dag bara två.
Många företag har säkert varit inne och tittat någon gång på ett förfrågningsunderlag men insett att de inte uppfyller de krav som ställs, till exempel att man ska ha varit leverantör till en kommun tidigare, ha ett visst antal referensuppdrag under en viss tidsperiod, kunna ta emot långtidsarbetslösa utan garantier eller ha en viss omsättningsvolym etcetera.
Det är dessa företags intressen som vi vill fånga upp. Vi är inte intresserade av att bara lyssna till dem som redan har kontrakt med kommunen.
Eva Ternegren och Henrik Karlsson skriver också att 85 procent av ramavtalen tilldelats SME-företag. Vi är inte imponerade med tanke på att 99,83 procent av alla företag i Sverige är SME-företag (med upp till 200 anställda). Hade man hävdat att 85 procent är mikroföretag (vilket utgör 96 procent av alla företag) hade det varit en annan sak.
Just därför att upphandling inte är myndighetsutövning är frågan om förtroende för upphandlingsfunktionen i en kommun central. Mätningen kan därför ses som en förtroendemätning.
Kommuner med en historik av korruption, otillåtna direktupphandlingar eller dålig avtalstrohet inom offentlig upphandling får oftast dåliga betyg och har en lång uppförsbacke framför sig för att vinna företagens förtroende. Vi tror att Göteborg har en krävande men nödvändig resa att göra. Vi bidrar gärna med vår erfarenhet och kunskap.
Våra medlemsföretag, Göteborgs Stad och i förlängningen göteborgarna tjänar på en förtroendeskapande upphandlingsfunktion. Det är en stor marknad som många av våra medlemsföretag är berörda av och göteborgarna förtjänar det bästa marknaden har att erbjuda till det mest konkurrenskraftiga priset.
Vi ser med oro på att det i dag inte alltid är fallet då många avstår från att delta i upphandlingarna, vilket samtliga inblandande förlorar på. De återkommande signalerna från företagen är tydliga och förtjänar att tas på allvar.
Ta gärna kontakt med de kommuner som får bra betyg – lär av varandra, vi ser gärna en högre grad av benchmarking kommuner emellan. Listan har vi publicerat.
Ellen Hausel Heldahl
Birgitta Laurent
Svenskt Näringsliv
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer