
Ett uttalande i lokaltidningen Ystads allehanda (YA) förra veckan gjorde hennes situation omöjlig.
– Jag har väldigt medvetet fattat ett beslut som inneburit att jag fått vidga gränserna för lagstiftningen, sade Britt-Marie McQueen då om en avtalsförlängning för inhyrd ekonomichef där kommunens visselblåsarutredning konstaterat att ett nytt upphandlingsförfarande borde ha inlett.
Enligt YA har McQueen totalt direktupphandlat konsulttjänster för 6,6 miljoner kronor under en period på cirka 2,5 år. Det gäller interimchefs- och utredningsuppdrag från två bolag med samma ägare, Mariana Vikström, som tidigare var kommundirektör i Ystad.
Nämnda visselblåsarutredning slår också ner mot två av avtalen gällande inhyrning av socialchef.
De tecknades samma datum, 4 september ifjol: ett första avtal för interimchef under sju månader med ett av Vikströms bolag och ett andra avtal för en ny period därefter med det andra av Vikströms bolag.
På så sätt hamnade avtalen på 686 400 respektive 691 200 kronor under direktupphandlingsgränsen.
Visselblåsarutredningen – genomförd av Sjöbo kommun på uppdrag av Tomelilla – konstaterar att avtalen täcker samma behov och borde ha konkurrensutsatts genom annonsering.
Britt-Marie McQueen har varit kommundirektör i Tomelilla sedan 2018. Kommunstyrelsen beslutade i fredags att skilja henne från tjänsten med den formella motiveringen ”bristande förtroende efter att avtal inte handlats upp”.
– Det var ett nödvändigt beslut i en beklaglig situation, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Martin Svensson, Moderaterna, på kommunens webbplats.
Kommunstyrelsen räknar nu med att bli kontaktade av Konkurrensverket för en utredning om otillåtna direktupphandlingar och förklarar en öppenhet att samverka fullt ut i den processen.
Enligt YA ska kommunens HR-avdelning även undersöka om ett av avtalen som interim socialchef går att säga upp.
Konsulthärvan i Tomelilla får också konsekvensen att det borgerliga styret bryts upp. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kastar ut Centern, som anklagas för att ha agerat illojalt.
Trycket var hårt på de styrande partierna inför beslutet i fredags om att ge kommundirektören sparken. Från oppositionshåll framfördes avgångskrav i ett tidigt skede och där det särskilt påtalades att Britt McQueens uttalande sände felaktiga signaler till kommunens medarbetare.
”Det vi läser om i tidningen visar en kommundirektör som ytterst medvetet struntar i det reglemente som politiken lagt fast för att på ett lagligt sätt styra verksamheter och kommunens ekonomi. Och tänk så praktiskt att nyttja två bolag som kan ta uppdrag samtidigt, även om det fortfarande är en och samma person som utför uppdragen. Inte ett dugg osökt kan man fråga sig vilka fler lagar kan man ”vidga gränserna” för? (strunta i) utan att det leder till konsekvenser.”, skrev Robert Buhre, ordförande för Socialdemokraterna i Tomelilla, i ett debattinlägg i YA förra veckan.
Som det ska fungera! Till skillnad mot i Kinda kommun där man istället riggar en utredning, kallar brotten mot LOU och kommunens egen policy och riktlinjer för avvikelser och betalar sedan ut skadestånd på en miljon skattefritt till chefer som varit avstängda under utredningstiden. En kommunstyrelse fylld av evertebrater sågar visselblåsarna längs fotknölarna.
Instämmer helt i vad du skrivit Conny
Tomelilla är en kommun utan egen upphandlare eller upphandlingsavdelning!
Det skulle vara lag på att en kommun minst måste ha 4 st tjänstepersoner som arbetar 100 % med upphandling.
Det finns många mindre kommuner i vårt avlånga land som “vidgar på gränser” varje dag och tycker det är helt ok!
Tråkigt men nyttigt exempel!
@Martina
Det hjälper ju inte ett dugg när högsta tjänsteperson väljer att skita i de instruktioner man fått från upphandlaren. Det ger ju dessutom helt fel signaler till verksamheten när ledande tjänsteperson väljer att göra så. Men jag håller med i sak, viktigt med upphandlingskompetens men det måste ju också finnas ett mandat att ha sista ordet.
@Conny
Du har ju helt rätt i att det spelar ingen roll om en organisation har 400 upphandlare såvida inte någon av dem eller kollektivet har något att säga till om i organisationen.
Däremot är jag rätt så övertygad om att de flesta högt uppsatta tjänstepersonerna i en kommun (inkl kommundirektörer) lyssnar på sakligt framställda argument och konsekvensbeskrivningar från denna expertgrupp!
Gör man inte det så går man samma öde tillmötes som i Tomelilla-fallet.
Det talas i stora sammanhang och i media om “innovation” etc kring upphandling och bra affärer!
Men offentlig upphandling behöver i flera fall byggas om från grunden, genom att arbeta med det som är “basic” och klara av det innan man börjar drömma om bra affärer och innovation!
@Martina
Håller med helt. I fallet jag nämner ovan har dock kommundirektör ignorerat sakkunniga och valt att bryta mot LOU och kommunens policy med tillhörande riktlinjer. Ryggradslösa politiker lät tjänstemän rigga en utredning efter visselblåsningen som uppdagade saken. Man utredde inte sakfrågan utan enbart om det fanns egen vinning eller kopplingar till konsulterna.