Folkuniversitetet hade en poäng när man beskrev Malmö stads krav i fjolårets upphandling av sfi-undervisning som oproportionerliga. Företaget menade att det helt enkelt var omöjligt att rekrytera tillräckligt många lärare med godkänd legitimation och minst 60 högskolepoäng i svenska som andra språk.
Även om förvaltnings- och kammarrätt gick på kommunens linje vad gäller de högt ställda kraven visar det sig nu att de var rätt verklighetsfrämmande. De företag som i sina vinnande anbud utlovade undervisning i svenska för invandrare med mellan 80 och 100 procent behöriga lärare lever inte alls upp till dessa utfästelser. Mer än hälften av lärarna är obehöriga.
Enligt den utvärdering av upphandlingsvinnarna som gjorts inför terminsstarten lever Hermods upp till kraven. De tre andra gör det inte.
De företag som inte lovade lika mycket som upphandlingsvinnarna är bittra. Enligt kritikerna visste Malmö stad om lärarbristen. Ändå vidhölls kraven genom rättsprocessen.
Jonas Jonsson är strateg på Malmö stads stab för arbetsmarknad och vuxenutbildning. Han pekar bland annat på problem med att Skolverket tar lång tid på sig för att utfärda lärarlegitimationer. Till Skanskan.se säger han:
– Vi utvärderar situationen vecka för vecka och tittar på om entreprenörerna uppfyller de krav som de har lovat. Skulle det avvika för mycket under terminen kan vi ingripa med att kräva ersättning av bolagen eller stoppa avtalen helt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer