Över 180.000 personer är just nu inskrivna som asylsökande. De som får uppehållstillstånd har rätt till Svenska för invandrare (SFI), något som gör att trycket är hårt på landets kommuner att erbjuda detta. Särskilt som kravet är att kunna ge SFI inom tre månader.
I fredags meddelades att regeringen avsatt 40 miljoner kronor i vårbudgeten för att få fram fler behöriga lärare för svenska för invandrare. Dessutom avsattes 25 miljoner kronor till projektet “Svenska från dag ett” som ska erbjuda språkundervisning även till asylsökande. Men bland annat Svenskt Näringsliv anser att alla invandrare bör ges möjlighet att studera SFI redan under asylprocessen.
2014 visade en rapport från Sweco Strategy, som tagits fram på uppdrag av arbetsmarknadsförvaltningen, på förbättrade resultat för Stockholms SFI-studerande. Sysselsättningsgraden vid avslutad utbildning ökade och studenterna gick snabbare vidare till egenförsörjning.
— En stärkt koppling mellan arbetsmarknad och sfi är avgörande för att minska utanförskapet och bygga broar till arbetsmarknaden. Sysselsättningen ökar generellt i Stockholm och sedan 2006 har jobben blivit 100 000 fler. En utveckling som även kommer de som läst SFI till del. Det är mycket glädjande, sa Ulla Hamilton (m) som då var arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad i samband med rapporten.
Nuvarande styret i Stockholms stad beslutade att i den senaste upphandlingen minska antalet aktörer inom all vuxenutbildning, bland annat SFI.
Upphandlingsprocessen inleddes 2014. Sommaren 2015 beslutade Förvaltningsrätten att upphandlingen behövde göras om. Fyra företag har begärt överprövning av den omgjorda upphandlingen och risken finns att även denna upphandling tvingas göras om.
Stockholms borgarråd, Emilia Bjuggren (s) vill nu att regeringen ser över lagen om offentlig upphandling för att göra LOU bättre anpassat för tjänsteupphandlingar och att det borde finnas större möjligheter att skriva kontrakt som löper över en längre tidsperiod än dagens, som löper över tre till fyra år. I Stockholms fall nästa lika länge som upphandlingsprocessen tagit.
– Som det är nu är regelverket anpassat efter upphandling av varor. Men utbildning är en helt annan sak, säger Emilia Bjuggren till Svenska Dagbladet, SvD.
Enligt henne hade det hade klart varit lättare om de hade haft en genomförd upphandling på plats.
– Det vore bättre om våra rektorer och vår förvaltning kunde fokusera helhjärtat på innehållet än att diskutera upphandling, säger Bjuggren till SvD.
Hon säger också till tidningen att man på politisk nivå diskuterar risken att personer som ska påbörja en SFI-utbildning känner en oro.
– Om jag själv vore student så är det klart att jag hade känt en viss osäkerhet om utbildningen bedrivs med tillfälliga kontrakt och man inte vet hur länge skolan kan erbjuda undervisning, menar Emilia Bjuggren.
” Som det är nu är regelverket anpassat efter upphandling av varor.”
Det hade varit intressant att få höra en utveckling av det resonemanget.