I underökningen tillfrågades en bit över 1 100 företag under sommaren och jämfört med en motsvarande studie 2015 ökar andelen som lämnat anbud med fem procentenheter.
– Ökningen från 27 till 32 procent är inte gigantisk men det är ett hopp i rätt riktning, i och med att det tidigare har stått still sedan vi började göra dessa undersökningar för 15 år sedan, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling.
Rapporten ger ändå en relativt nedslående bild där Företagarna i ett pressutskick liknar situationen med en upphandlingsbuffé där ”stora företag får välja och vraka” medan småföretagen ”inte är bjudna till bordet”.
Exempelvis anser 48 procent av småföretagen att offentlig upphandling blivit krångligare och 73 procent att det ofta ställs irrelevanta krav.
– Kraven kan handla om irrelevanta akademiska examina, krav på onödiga certifieringar eller komplicerade kvalitetsledningssystem som små företag inte kan hantera. De stora jättarna har hela avdelningar som kan hantera administrationen kring dessa regelverk medan mindre företag endast kan och bör fokusera på det de är bra på – sin kärnverksamhet, säger Magnus Johansson.
Fyra av tio småföretag är kritiska mot att upphandlande organisationer inte delar upp sina affärer i mindre delar.
– Offentlig sektor får inte sätta onödiga käppar i hjulen för dessa företag. Vi kommer fortsätta att kämpa för att upphandlarna ska underlätta för småföretag, bland annat genom att kräva att upphandlingar delas upp i mindre delar om möjligt, säger Magnus Johansson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer