”Idag är det ett flertal mindre regioner som inte har privata vårdgivare verksamma inom den egna regionen och som har svårigheter att skicka patienter till privata vårdgivare i andra regioner.” skriver Socialstyrelsen i rapporten Uppdämda vårdbehov, som både innehåller både en analys av ”vårdskulden” och 26 förslag till åtgärder.
Sammantaget ges en ganska dyster lägesbild med brist på vårdplatser och specialistkompetens som hinder för att komma ikapp med de operationsköer som uppstått.
-Det vi skriver i rapporten är att mindre regionerna inte alltid har samma förutsättningar som större att hantera de uppdämda vårdbehoven, kommenterar Sara Dahlin, projektledare på Socialstyrelsen.
Myndigheten pekar på skillnader mellan regionerna med större möjligheter till extern vård inom de regioner som har privata vårdgivare och lyfter fram Västra Götalandsregionen som exempel med en satsning på upphandlade vårdavtal inom samtliga vårdområden.
”Mindre regioner upplever sig därför delvis ha sämre förutsättningar än större regioner att hantera de uppdämda vårdbehoven.”, skriver Socialstyrelsen med slutsatsen att ”samordnade upphandlingar över regiongränser av privata vårdgivare möjliggör för mindre regioner att ta del av det utbud som nu är koncentrerat till de större regionerna”.
Kartläggningen nämner också att upphandlingsregelverket gör att ”det tar lång tid att få fram avtal med privata vårdgivare” och att ”även detta upplevs som ett hinder av någon region” apropå ordkriget om betydelsen av undantagsregler för LOU mellan moderatledda Region Skåne och regeringen.
Även små och medelstora regioner försöker knyta till sig privata vårdgivare med Region Norrbotten som ett tydligt exempel med en satsning på fem vårdområden och beräknad kostnad till ungefär en halv miljard kronor
Parallellt pågår ett arbete som leds av SKR om gemensam upphandling av inhyrd personal inom regiondriven hälso- och sjukvård. Pandemin bidrog till att hyrpersonalkostnaderna ökade med drygt 9 procent (241 miljoner kronor) under första halvåret 2021, jämfört med samma period 2020.
– Ett minskat beroende av inhyrd personal är viktigt för patienternas kontinuitet och trygghet och för medarbetarnas arbetsmiljö, men också för att minska kostnaderna. En gemensam upphandling gör oss till bättre kravställare, det kommer minska kostnaderna för inhyrd personal och höja vårdkvaliteten, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen.
SKR:s tidsplan bygger på annonsering av en gemensam upphandling i december i år med sikte på tilldelningsbeslut i mars 2022.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer