Trenden att köpa in begagnade kontorsmöbler sprider sig över landet.
När Linnéuniversitetet upphandlade möbler till sina nya lokaler 2018 var kravet att leverantörerna skulle återbruka de gamla.
Malmö stad tog in cirkulära inslag i en möbelupphandling samma år.
Och en färsk kartläggning från Statens inköpscentral visar att drygt hälften av de statliga myndigheterna uppskattas ha behov av att köpa begagnade möbler. I slutet av året beräknas en upphandling kunna annonseras.
Nu har även Halmstads kommun sällat sig till skaran.
I maj tecknades ett tvåårigt avtal med tre leverantörer som inte bara erbjuder begagnade möbler utan också ett paket med tjänster.
Kommunen får exempelvis möjlighet att ”sälja tillbaka” begagnade möbler. Leverantörerna inventerar möbler och ger förslag på vad som kan bytas ut, rekonditioneras eller köpas. De utför också renovering som möbeltapetsering, snickeri med mera.
– Vi har tidigare haft en leverantör av begagnade möbler men med tre ökar tillgången till större kvantiteter. Det blir därmed större möjlighet att få enhetlig möblering av stora kontorsytor, säger Alexandra Sandberg, hållbarhetsstrateg med inriktning på cirkulära flöden.
Hennes bedömning är att tjänsterna, tillsammans med ökad möjlighet att enhetligt kunna möblera större kontorsytor, kan vara utlösande faktorer för att ordentligt komma igång med återbruk.
Idag är 93 procent av de möbler kommunen köper in nytillverkade och få möbler återvinns.
– Vi har i dagsläget inget mål för hur stor andelen begagnade möbler ska vara mer än att kvoten ska öka, annars har vi inte fått genomslag, säger Alexandra Sandberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer