Att publicera upphandlingsannonser som öppen data gynnar mångfald, konkurrens, kostnadseffektivitet och kvalitet. Den ger också ökad transparens och förtroende för lagen, offentlig sektor och politiker.
Det framgår av en rapport från det Vinnova-finansierade projektet Nationell dataverkstad, som koordineras av Västra Götalandsregionen.
Som enda land i EU har dock Sverige valt en annan väg. Privata aktörer tillhandahåller databaser där den upphandlande myndigheten måste betala en avgift för att publicera sin upphandling.
För leverantörer som vill ta del av annonser med tillhörande upphandlingsdokument och lämna anbud, krävs ingen avgift. Däremot måste de registrera sig och logga in för att få åtkomst till datan.
Vad behövs då för att i stället skapa en öppen lösning?
Till att börja med kan det krävas regulatorisk styrning för att öppna upp den upphandlingsdata som idag hanteras av offentliga myndigheter och leverantörerna av annonsdatabaserna, enligt rapporten.
“Upphandlingsmyndigheten har en dialog etablerad med Finansdepartementet och övriga berörda aktörer, där denna fråga har diskuterats”.
Parallellt med detta för Nationell dataverkstad en dialog direkt med leverantörerna av annonsdatabaserna för att se om detta går att realisera utan regulatoriska krav.
Dataverkstaden har också möjlighet ta fram en maskinläsbar datamodell och specifikation för hur upphandlingsdata ska kunna delas enligt EU-standarden eForms.
”Vi ser detta som en förberedande och stimulerande åtgärd för att offentliga myndigheter ska kunna dela sina annonsdata på ett modernt, datadrivet, likvärdigt och öppet sätt. Dataverkstaden har även för avsikt att utreda behovet av att utveckla den befintliga specifikationen för öppen leverantörsreskontra och verka för att fler offentliga myndigheter publicerar denna data öppet”, enligt rapporten.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet presenterar representanter för Nationell dataverkstad en handlingsplan i fyra punkter:
- Gör information och data som inte omfattas av upphandlingssekretess tillgänglig som öppna data på en nationell dataportal i realtid – välordnat och strukturerat. På så sätt minskar arbetet med sekretessbedömningar vilket skulle självfinansiera hela satsningen.
- Anpassa en datastandard för att Sverige ska kunna samla in och dela data om upphandlingar som öppna data enligt ovan. EU har en lämplig standard som heter eForms. Den används vid annonsering om upphandlingar på EU:s egna portal för data om upphandlingar.
- Utveckla den befintliga standarden för övergripande fakturainformation, så kallad öppen leverantörsreskontra, som flera aktörer i offentlig sektor redan publicerar som öppna data.
- Låg regeringen ge Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att samla in och publicera öppna data om de produkter och tjänster som statliga myndigheter, regioner och kommuner köper.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer