Det framgår av förslag från statliga utredaren Åsa Himmelsköld som nu gått ut på remiss.
I promemorian presenteras en reform där lagkrav ställs på upphandlande myndigheter att beakta mindre företag i upphandlingar av hälso- och sjukvårdstjänster.
Enligt förslaget ska även krav på särskild dokumentation och tydliga riktlinjer ställas på upphandlande myndigheter.
Modellen bygger vidare på att Konkurrensverket ska ta fram föreskrifter på området med ett mandat att förelägga upphandlande myndigheter som inte fullgör sina skyldigheter.
Utredningen ett arv från den tidigare S-regeringen med ett arbete som pågått i socialdepartementet sedan förra våren.
Nuvarande regering gör ingen värdering av förslagen i nuläget och är istället extra tydlig med värdet av remissvar med en ”runda” som ska pågå fram till 10 november.
– Det är viktigt att vi nu får in många perspektiv på förslaget som ska främja etablering av hälso- och sjukvårdsaktörer i glesbygd, så att vi säkerställer att vi tar vara på vårdkompetens och skapar bättre förutsättningar för tillgänglig och god vård i hela landet, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.
Reformen är samtidigt förankrad bland arbetsmarknadens parter genom en överenskommelse mellan SKR och två av dess fackliga motparter: Läkarförbundet och Fysioterapeuterna.
De tre organisationerna står bakom ett nytt system för småskalig hälso- och sjukvårdsverksamhet där de nuvarande så kallade ersättningsdagarna om dels läkarvårdsersättning, LOL, dels ersättning för fysioterapi, LOF, ska fasas ut.
Inriktningen är att öka intresset för vård i glesbygd för privata vårdgivare som ett sätt klara en jämlik vård i hela landet.
Promemorian lyfter fram att gällande direktiv för offentlig upphandling redan bygger på att främja mindre företags deltagande i offentliga upphandlingar.
Därför ses föreslagen ändring av LOU som ett förtydligande – inte ändring av gällande rätt.
Utredningen redovisar en bild av omfattande kravställning och brist på förutsebarhet som hinder för mindre företag och att en lagändring kan göra skillnad.
Föreslagen lagändring (LOU:s 19 kapitel samt LUK:s 15:e kapitel) lyder:
”En upphandlande myndighet ska beakta mindre företags möjligheter att delta i en upphandling av tjänster som avses i bilaga 2 och som omfattar CPV-koderna från 85000000-9 till 85323000-9.
Myndigheten ska besluta om riktlinjer för hur detta intresse ska beaktas.”
Lagändringen föreslås från 1 maj 2025.
I sammanhanget används EU-kommissionens definition av mindre företag: färre än 50 anställda och en årsomsättning på högst tio miljoner euro.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer