Anbudspriset delas ut till en upphandlare eller upphandlingsgrupp som har satt sig in i branschen och genom god dialog med branschens aktörer ställt väl avvägda och uppföljningsbara krav i upphandlingen.
Bakom utmärkelsen står föreningen Anbudspriset, vars medlemmar är företag, branschförbund och näringslivsorganisationer med koppling till offentlig upphandling.
Bland de elva nomineringar som kommit in har juryn nu utsett tre finalister till 2024 års pris.
– Vi är mycket nöjda över att kunna nominera tre utmärkta upphandlingar. De har alla föregåtts av en marknadsdialog vilket har lett till att det som efterfrågas också kan mötas av marknaden, säger juryns ordförande Claus Forum i ett pressmeddelande.
Prisutdelningen sker den 8 oktober på Anbudsdagen, som arrangeras av Upphandling24.
Här är de nominerade och juryns motivering:
Erika Mattson, Upphandlingscenter Falun-Borlängeregionen, nomineras för en upphandling av brandsläckarutrustning för Ludvika kommun.
”Upphandlingen av brandsläckarutrustning hade starkt fokus på samverkan och kostnadseffektivitet. Upphandlingen delades upp kommunvis för att ge mindre aktörer möjlighet att delta. Dialogen med anbudsgivarna var öppen och vissa priser låstes för att undvika “prisdumpning”. I samband med tilldelningsbeslutet valde Ludvika kommun att ta personlig kontakt för att minska risken för överprövningar. Upphandlingen visar på en genomtänkt strategi som främjar kostnadseffektivitet och inkluderar mindre aktörer.”
Annika Fröjd, Östgötatrafiken, nomineras för en upphandling av Allmön kollektivtrafik i västra Östergötland.
”Genom gediget förarbete i form av samråd med leverantörer både i grupp och enskilt har Östgötatrafiken i sin upphandling Allmän kollektivtrafik i västra Östergötland gett inflytande i den gemensamma affären. Dialogandan har fortsatt in i den formella fasen under frågor och svars-perioden, vilket resulterat i ett gediget upphandlingsresultat med många konkurrenskraftiga anbud. Upphandlingsunderlaget har varit tydligt för presumtiva anbudsgivare med krav som kan följas upp.”
Richard Bau, Malmö stad, nomineras för en upphandling av kommungemensamt LMS (learning management system) för Malmö stads medarbetare.
”En upphandling som präglas av öppen dialog och transparens. Efter en öppen RFI genomfördes en konkurrenspräglad dialog för att locka fler leverantörer, där anbudsgivare kunde bidra till kravspecifikationen. Under upphandlingen fick flera leverantörer möjlighet att genomföra demonstrationsutbildningar för medarbetare. När det nya LMS-systemet nu är implementerat uppskattas det för sin användarvänlighet.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer