Vinnova ska spela en centrala roll i de framtida upphandlingarna och startar nu pilotprojekt med pengar ur egen ficka. Projektet bygger på innovationsupphandling, alltså köp av lösningar på problem som ännu inte finns. Tanken är att det ska stimulera företagen att komma med nya tekniska uppfinningar.
– Vi vill visa att det redan finns ett engagemang härifrån, både för myndigheter och andra som börjar tänka i dessa banor, säger Nina Widmark, som är handläggare i projektgruppen för innovationsupphandlingar på Vinnova.
Myndigheten föregår en ny lag som ska göra myndigheterna bättre på att beakta innovation vid upphandlingar. Förutom att vara innovationsvänlig, det vill säga inte utesluta nya innovativa lösningar i offentliga upphandlingar, är tanken med lagen även att det ska utvecklas fler nya innovationer som inte existerar på marknaden.
Vinnova öronmärker i ett första skede tio miljoner kronor ur egen ficka medel för upphandling av innovationer. Av intresse är framför pilotprojekt inom infrastruktur, sjukvård och miljö, med fokus på mindre innovatörsföretag. Inspirationskällor är Holland och Storbritannien, där konceptet redan har genomförts.
– Vi bidrar med stöd för hur upphandlingar kan göras och kan även ge rådgivning om processer för upphandlingar. Dessutom kan vi stöda kontakterna mellan myndigheter och leverantörer, säger Nina Widmark.
Vinnova kan komma att skjuta till ytterligare medel, om intresset blir tillräckligt stort. Enligt Hans Jeppson, som är författare till utredningen om innovationsupphandlingar, ökar intresset från allt fler håll.
– Flera initiativ har startat för upphandling av innovation, där några exempel är utveckling handikappshjälpmedel och nya system för fjärrstyrning av flygledarsystem, säger han.
I projekt har Luftfartsverket börjat testa upphandlingar av nya system som ska göra det möjligt att fjärrmanövrera flygledning, exempelvis för inflygningskontroller till flygplatser med låg bemanning.
Utredningen om att införa en ny lag för innovationsupphandlingar ligger för behandling på Näringsdepartementets bord. Enligt departementssekreterare Sara Modig ska drygt 200 yttranden sammanställas och analyseras.
– Ingenting är klart ännu, men reaktionerna är på det hela taget positiva, säger hon.
Frågan om en eventuell ny lag om innovationsupphandlingar ska beredas i diskussion med Socialdepartementet, som hanterar upphandlingsfrågor för offentlig sektor. Om stödet visar sig tillräckligt stark, kan nästa steg bli att lägga fram en proposition inför omröstning i riksdagen senare under året.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer