Igår kom Världsnaturfondens guide till köttkonsumtion, WWF Köttguiden 2016 (pdf). Enligt guiden bör konsumenter välja bort det importerade kycklingköttet, något som Swedwatch tidigare uppmärksammat när det gäller den kyckling som kommer från Thailand. Det svenska köttet faller dock väl ut enligt guidens bedömningar.
– Vi måste minst halvera köttätandet om vi ska klara av att leva inom ramarna för vad planeten tål. En hållbar kost förutsätter att vi äter mer protein från växtriket och att de som äter kött väljer mindre men bättre kött. Vi gör en god gärning för planeten när vi väljer bort importerat kött och satsar på mer vego, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Enligt WHO används det globalt sett mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. En för frikostig antibiotikaanvändning kan leda till att bakterier blir resistenta mot fortsatt behandling och att mediciner till såväl människor som djur förlorar sin effekt.
I årets Köttguide anges att importerat EU-ekologiskt kött i många fall inte lever upp till grönt ljus. Det svenska EU-ekologiska köttet får en högre bedömning tack vare de mer omfattande djurvälfärdskraven som finns i Sverige.
Men just inställning till importerat kött har väckt viss uppmärksamhet. Magnus Därth, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen, anser att guiden ger en alltför förenklad och onyanserad bedömning av kött från utlandet.
– Man missar att när de här produkterna säljs till Sverige så sker det en anpassning till de svenska kraven. Det gäller till exempel frågan om obedövad slakt där det sker bedövning av djuren vid försäljning till Sverige, säger han till lantbruk.com.
Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött, anser att guiden pekar på att svenskt kött nu är det naturliga valet, men att guiden även ger en trubbig bild av svenskt kött.
– Det finns ett brett spektrum inom svensk uppfödning, men här bakas mycket ihop. Jag tycker också att det finns skäl att titta på den underliggande statistiken kring uppgifterna om konsumtion, säger Elisabet Qvarford till lantbruk.com.
I årets Köttguide från WWF presenterades en rad nyheter och förändringar. Guiden har lagt till ett femte kriterium, antibiotika, som kompletterar de fyra tidigare kriterierna om biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och klimat. Dessa kriterier samlas i en bedömning om köttet eller annat proteinlivsmedel som ges grönt, gult eller rött ljus i köttguiden.
– I många länder är det tyvärr fortfarande tillåtet att ge antibiotika till djur som tillväxtfrämjande eller i förebyggande syfte och det leder till ökad antibiotikaresistens. Dåliga exempel som når oss i butik eller på restaurang är det asiatiska kycklingköttet och nötköttet från USA som vi helt enkelt borde välja bort, säger Anna Richert sakkunnig hållbar mat på WWF.
Flera nya vegetariska och veganska produkter har också förts in i årets köttguide.. Alla proteinlivsmedel från växtriket får grönt ljus och är, enligt guiden, ett bra alternativ för en hållbar och hälsosam kost.
Läs mer om WWF:s illusion av naturstöd…