I Ystads kommun prioriteras upphandlingsfrågorna. Sedan årsskiftet bildar upphandling en egen avdelning, liksom exempelvis ekonomi och personal, inom kommunens centrala förvaltning.
Utöver Mattias Johansson, upphandlingschef på Ystads kommun, består enheten av fyra personer: en upphandlingsassistent, en inköpsanalytiker samt kommunjuristen.
– Att vi nu samlas tydliggör upphandlingsfunktionen och ger oss bättre möjligheter än tidigare att påverka, säger Mattias Johansson.
Han berättar att upphandlarna tidigare var direkt underställda kommundirektören. Juristen fanns på administrativa avdelningen.
Inköpsanalytikern är relativt nyanställd, sedan i oktober. Mattias Johansson säger att kommunen kommer att satsa offensivt på uppföljning i år. Även om upphandlingen är överprövad har han en förhoppning om att komma igång med det nya uppföljnings- och analyssystemet under våren.
– Målsättningen är att bli ännu bättre på att hedra ingångna avtal. Genom att kartlägga våra inköpsmönster blir vi effektivare och kan teckna rätt avtal.
Mattias Johansson passar på att prisa sina grannkommuner. Även om man inte formaliserat samarbetet är kontakterna på tjänstemannanivå mycket nära i det så kallade Sösk-området (Simrishamn, Skurup, Sjöbo, Tomelilla och Ystad).
– Vi träffas regelbundet för att hjälpa varandra och utbyta erfarenheter. Gemensamma upphandlingar har gjorts av bland annat livsmedel och kemtekniska produkter.
För Ystads kommun kommer fler satsningar på inköp.
– I planerna ligger även att anställa ytterligare en upphandlare. Vår ambition är att göra fler upphandlingar och dessutom öka kvaliteten.
I början av året behandlade kommunfullmäktige den nya inköps- och upphandlingspolicyn. Även om den gamla är från år 2008 är ändringarna rätt små. För Mattias Johansson är politikerna en viktig målgrupp:
– Ja, absolut. Att vässa politikernas förståelse för upphandling är precis lika viktigt som att utbilda kommunens avropare och föra en bra dialog med leverantörerna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer