Intresset för hållbarhet i offentliga upphandlingar blir allt större. I höstas lanserade forskningsinstitutet IVL en webbplattform för att stödja cirkulär upphandling.
Nyligen genomförde Göteborgs Stad en uppmärksammad ramavtalsupphandling på begagnade möbler.
Nu har det strategiska innovationsprogrammet RE:Source* startat ett projekt med namnet Cirkulär upphandling i praktiken. Under ett år får 15 kommuner, regioner och bolag hjälp att genomföra skarpa upphandlingar med cirkulära förtecken.
Syftet är att prova nya metoder och sprida kunskap.
– Nu håller flera av deltagarna på med behovs- och marknadsanalyser. Alla har inte valt vad de ska jobba ännu, säger Maria Losman från konsultföretaget Ecoplan in Medio, som driver projektet tillsammans med IVL.
Några av de områden som är på gång är vattenrening, IT, möbler och förpackningar av livsmedel.
Under projektet kommer metoder från Belgien och Nederländerna, som kommit längre än Sverige på området cirkulär upphandling, att testas.
– Vi ser fram emot att fånga upp vilka hinder det kan finnas i regelverk av olika slag, och förmedla det till myndigheter och lagstiftare, säger Sven-Olof Ryding och Karin Lindeberg på IVL, som kommer utvärdera hur de flamländska metoderna fungerar i Sverige.
I projektets referensgrupp finns representanter för Upphandlingsmyndigheten, Sveriges kommuner och regioner, Naturvårdsverket, Recycling, Avfall Sverige och Region Stockholm.
*RE:Source är ett innovationsprogram som finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas.
Här de 15 deltagarna
Godsinlösen Nordic AB
Göteborgs Stad
Kommunalförbundet Norrvatten
Linköpings kommun
Linnéuniversitetet
Malmö Stad
Naturvårdsverket
Region Skåne
Sydvatten AB
Sysav
Tarkett AB
Uppsala kommun
Vafab Miljö Kommunalförbund
Västra Götalandsregionen
Växjö kommun
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer