En första överenskommelse blev klar 2015 och ett par punkter som då var diskussionsområden har nu mognat till att beställare och leverantörer nått en samsyn.
Det är Kost & Näring som branschorganisation för Sveriges kostchefer som initierat samarbetet, vilket kan ha bidragit till en positiv utveckling under senare år med gradvis färre överprövningar.
Numera understiger dessa fyra procent av samtliga livsmedelsupphandlingar.
Anna Svartsjö (bilden) är ansvarig för upphandlingsfrågor vid Kost & Näring. Hon betonar vikten av en rimlig balans för de krav som ställs på återstående hållbarhetstid vid leverans. En form av hållbarhetstrappa kommer nu att finnas och ses som ett viktigt steg för mindre matsvinn.
– Alla sidor upplever att vi med hållbarhetstrappan hittat en nivå för krav på återstående hållbarhetstid som är rimlig och som gynnar den offentliga livsmedelsaffären som helhet. Vi på mottagarsidan ser att våra kök fortsatt kommer att klara hållbarhetstiderna med god marginal.
-Grossisterna kan minska sin lagerhållning och för producenternas del innebär överenskommelsen att de kommer slippa slänga fullgoda produkter, som trots lång återstående hållbarhetstid inte kan levereras på grund av onödigt högt ställda krav från den upphandlande sidan, säger Anna Svartsjö.
Prisjusteringar regleras också i den nya överenskommelsen.
– När diskussionerna aktörerna emellan kretsar kring reda pengar märker vi att det är betydligt svårare att nå enighet. Genom att nu ge grönt ljus för prisjusteringar i perioden mellan basprisdag och avtalsstart hoppas vi kunna minska inslagen av spekulation i anbuden, när anbudsgivaren kan sätta priser som inte inkluderar en extra marginal för förväntade prisökningar fram till avtalsstart, förklarar Anna Svartsjö.
– Det vi nu kunnat enas om är en viktig början. Men prisjusteringar är samtidigt ett komplext område där framför allt grossisterna har en annan syn än vi på köparsidan om vilka faktorer som ska betraktas som en giltig grund för prisjusteringar.
Punkter som finns kvar sedan den första överenskommelsen är bland annat åtaganden från upphandlande myndigheter att begränsa kraven på dokumentation, att arbeta med minst 60 dagars annonseringstid samt att 20 dagar är generell tid för avtalsspärr i samband med tilldelning.
Offentliga inköp av livsmedel omsluter runt tio miljarder kronor per år. Martin & Severa och Menigo dominerar marknaden med tillsammans runt 60 procent av avtalsvolymerna.
Båda företagen har skrivit under branschöverenskommelsen i likhet med exempelvis Scan, Kronfågel och Skånemejerier.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer