Styrelsen för Adda, som ägs av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har beslutat att inleda MBL-förhandlingar med avsikten att avveckla dotterbolaget Adda Affärsconcept. Det skriver Adda på sin hemsida.
Adda Affärsconcept erbjuder tjänster som upphandlingskonsulter och har omkring 25 anställda.
Addas vd Monica Skagne har besvarat Upphandling24:s frågor på mejl:
Varför läggs bolaget ned?
– Anledningen är att en analys av verksamheten inom Adda Affärsconcept genomfördes 2023 och utefter resultatet av den analysen har styrelsen fattat sitt beslut om att starta processen, skriver hon.
Vad händer med de anställda?
– Det är en MBL-process som har inletts. Om Adda Affärsconcept därefter läggs ner kommer de anställda att sägas upp och följer då respektive avtal för uppsägning, skriver Monica Skagne.
På hemsidan meddelar Adda att man ”inom kort kommer att inrikta sig på att stärka och utveckla sin kärnverksamhet med paketerade erbjudanden inom samtliga välfärdsområden. Detta innefattar tjänster och produkter inom digitalisering, hållbar försörjning och kompetensutveckling”.
– Där ingår både Adda Inköpscentral och Adda Kompetens och ligger sedan tidigare för implementering i verksamheten enligt affärsplanen, varför detta då inte påverkas, skriver Monica Skagne.
Huruvida detta betyder att personal från Adda Affärsconcept får behålla sin anställning i koncernen är oklart.
Med hänvisning till de pågående MBL-förhandlingarna avböjer Monica Skagne att lämna vidare kommentarer.
2022 omsatte Adda Affärsconcept 48,7 miljoner kronor och redovisade en förlust efter finansnetto på 223 000 kronor, enligt Allabolag.se.
SKR (eller snarare dess föregångare SKL) köper Affärsconcept av Kalle Krall för 16 miljoner kronor 2009 och börjar bedriva konkurrerande verksamhet med de privata bolag som finns på marknaden. Offentlig sektor vill leka konsultföretag. Affärsconcept lockar till sig duktigt folk med höga löner och bra lokaler i attraktivt läge. Sen väljer man att prisdumpa då och då på ett sätt som privata bolag har svårt att konkurrera med. Som en följd därav har bolaget i snitt gått med förlust varje år sedan det köptes av Kalle.
Bra att dumheterna äntligen får ett slut. Men också lite tråkigt att Sveriges kommuner och regioner förlorat så många miljoner under åren som varit.
Lärdomen är att offentlig sektor inte ska driva låtsasföretag. Det blir i slutändan dåligt och dyrt för alla.
Alla lyckönskningar till inblandad personal, vilka sannolikt inte har problem att få andra jobb.