För ett år sedan skrev vi om hur Sverige snart är världsbäst på att använda ekologiska ingredienser i skolkök och vid äldreboende. Den trenden fortsätter och en kommun som, likt Lidingö, ställer in sig i raden av ekoupphandlare är Alingsås. De har ställt krav på ekologisk mat i sin senaste upphandling. De verksamheter som berörs av upphandlingen är boenden inom vård- och äldreomsorgsförvaltningen, förskolor, grundskolor och gymnasiet samt socialförvaltningens dagliga verksamhet. Vinnare av upphandlingen är Sodexo AB som tar över uppdraget från ISS.
– Det som avgjorde upphandlingen var att Sodexo visat att de kommer att kunna utföra uppdraget i enlighet med våra önskemål och förväntningar, säger Ulrika Mårdborg, kostchef i Alingsås kommun.
Önskemålet som många alingsåsare haft om att det ska vara mer ekologiskt och färre tillsatser i maten har fått genomslag:
– Kravet på ekologiskt är nu satt till minst 25 procent inom barn och ungdom och minst 12 procent inom vård och äldre. Det som också är inskrivet i avtalet och som är viktigt att vi fortsätter att arbeta med är att leverantören i första hand ska välja ekologiska basvaror, som till exempel mejerivaror och frukt, för att uppnå så stora volymer som möjligt. Vi begär också att råvarorna ska innehålla så få tillsatser som möjligt, berättar Ulrika Mårdborg.
Frågan om närproducerade livsmedel är svår att komma åt rent upphandlingstekniskt, men i det nya avtalet tydliggörs även detta:
– Vi vet att många leverantörer är intresserade av att köpa in närodlat från underleverantörer. Men med den upphandlingslagstiftning som finns idag kan vi inte ställa krav i avtalet på närodlat. Vi har dock skapat en samverkansklausul där vi löpande kan ha dialog och påverka vad som köps in under tid, säger Ulrika.
Personalen som idag arbetar i köke omfattas av Lagen om anställningsskydd och en verksamhetsövergång kommer att genomföras, det innebär att nuvarande personal får anställning i den nya entreprenörens verksamhet om personalen själv vill.
– Den nya entreprenören har bra rutiner kring hanteringen av verksamhetsövergångar och kommer att ta hand om de frågor och funderingar som personalen har, säger Ulrika Mårdborg.
Enligt lagen om offentlig upphandling kan de leverantörer som lämnar anbud överpröva upphandlingen. I de fall detta görs, ska en eventuell överprövning lämnas in inom tio dagar från den dag tilldelning skett. Tidsfristen går ut den 3 december och om ingen överprövning lämnats in kan upphandlingen då avslutas genom att avtal tecknas.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer