Kommunal välkomnar Ägarprövningsutredningens förslag om skärpta krav på aktörer i välfärden. Kommunal har länge efterfrågat en tydligare linje i frågan och äntligen tas problematiken på allvar enligt förbundsordföranden Annelie Nordström.
– Detta är ett stort steg i rätt riktning. Jag hoppas detta leder till en grundlig diskussion om hur kvalitet skapas i verksamheterna, säger hon.
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna, anser att det är helt rätt att sikta på hur oseriösa aktörer ska stoppas. Han säger att den stora majoriteten av vårdgivare håller god kvalitet och det är viktigt att systemen gynnar långsiktiga och seriösa verksamheter:
– Däremot får det inte bli onödigt höga trösklar som hindrar små vårdföretag som är så värdefulla för mångfalden.
Han poängterar att kommunala och privata omsorgsgivare måste behandlas lika.
– Utredningens förslag om tillståndsplikt måste kompletteras med tillståndskrav för också offentliga utförare. Den största delen av all omsorg utförs trots allt av kommunerna.
Friskolornas riksförbund instämmer i att elever och föräldrar ska kunna lita på att aktörer som bedriver förskola och skola är seriösa.
Däremot luftas oro över ett litet, men viktigt, ord i den föreslagna omformuleringen av skollagen som kan påverka förskolekonkurrensen. I stället för lydelsen att kommuner ska godkänna huvudmannen om den uppfyller alla krav föreslås lydelsen att kommuner får godkänna huvudmannen.
– Förslaget innebär de facto ett kommunalt veto för start av fristående förskola. Det drabbar föräldrar eftersom det försämrar valfriheten inom förskolan, säger Mikaela Valtersson, ordförande för Friskolornas riksförbund.
“Alla utförare måste behandlas lika”
Ägarprövningsutredningens förslag får både ris och ros. Det finns en enighet om att oseriösa aktörer ska stoppas samtidigt som exempelvis Vårdföretagarna oroas för att trösklarna blir alltför höga för små företag.
| 2015-02-12
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer