Om fler myndigheter flyttade ut från Stockholms innerstad skulle det vara möjligt att frigöra flera hundra miljoner kronor om året till kärnverksamheterna. Det framgår av en rapport från Ekonomistyrningsverket.
– Myndigheternas centrala placeringar är dyrt för staten och vi måste fråga oss om det är rimligt, säger civilminister Stefan Attefall som gett generaldirektör Ann-Christin Nykvist i uppdrag att genomföra en fördjupad analys av en rapport i ämnet från Ekonomistyrningsverket.
Två tredjedelar av den lokalyta som myndigheterna disponerar i Stockholms kommun ligger i stadens centrala delar. Statens Inköpscentral finns exempelvis på Birger Jarlsgatan medan Riksrevisionen huserar några kvarter bort på Nybrogatan. Konkurrensverket finns på Torsgatan, ett stenkast från Centralen.
– Många myndigheter har en nära kontakt med medborgarna och det är viktigt att många människor på ett lätt sätt kan besöka deras kontor, medan andra myndigheter inte har det uppdraget, fortsätter Stefan Attefall.
Ekonomistyrningsverket – med adress på Drottninggatan, också mitt i Stockholm – har räknat på besparingspotentialen om en majoritet av myndigheter flyttar ut utanför tullarna.
En sådan flytt skulle pressa lokalkostnaderna med cirka 200 miljoner kronor om året. Om myndigheterna samtidigt skulle effektivisera sina lokaler och minska lokalarean med tio procent i samband med flytten skulle ytterligare 100 miljoner kronor kunna sparas varje år.
Statliga myndigheter har själva mandat att besluta kring sin lokalförsörjning. De tre vanligaste skälen till att man hamnar i huvudstadens citylägen är närhet till centralstationen, närhet till andra statliga myndigheter samt möjligheten att behålla och rekrytera personal.
Ekonomistyrningsverket föreslår att myndigheter som tecknar hyresavtal som kräver regeringens godkännande mer tydligt ska redovisa vilka överväganden de gör.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer