Många av de företag som levererar varor och tjänster åt den offentliga sektorn borde inte få göra det. Av de sammanlagt runt 212 000 företag och andra organisationer säljer till kommuner, landsting och statliga myndigheter har över 12 000 betalningsanmärkningar på belopp som överstiger 10 000 kronor.
– Att så många leverantörer inte skulle klara kraven i en formell konkurrensutsatt upphandling är en tankeställare för alla upphandlande myndigheter, menar Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Enligt Dan Sjöblom ska leverantörer som struntar i att betala till exempel skatter inte tjäna pengar på offentliga inköp:
– En större vaksamhet och kontroll måste till, poängterar han.
Uppdragsforskningsrapporten Den offentliga marknaden i Sverige ger vid handen att nästan hälften (43 procent) av de inköp som staten och landstingen gör sker från andra myndigheter eller offentligt ägda bolag. För kommunerna är siffran lägre: 28 procent.
Många av de inköp som den offentliga sektorn gör är små, och någon annonsering och anbudsgivning är inte aktuell. Drygt 116 000 av de 212 000 leverantörerna erhöll betalningar som totalt för år 2013 understeg 40 000 kronor.
Bakom rapporten, som skrivits på Konkurrensverkets uppdrag, står en forskargrupp under ledning av doktor Karl-Markus Modén vid Karlstads universitet. Avsikten med materialet är att bidra med ökad kunskap kring offentliga inköp och offentliga upphandlingar.
– Större insikt och kunskap om offentliga inköp och upphandlingar gör att regelverket kan användas mer strategiskt.
Anmärkningsvärt många anmärkningar
Sex procent av de företag som säljer till kommuner, landsting och statliga myndigheter har enligt en färsk rapport betalningsanmärkningar. Konkurrensverkets Dan Sjöblom beskriver siffran som en tankeställare.
| 2015-05-25
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer