Konkurrensverket har sedan december 2014 och så sent som för två veckor sedan, gått till domstol vid sammanlagt fem tillfällen med krav på att Stockholms läns landsting ska betala upphandlingsskadeavgift. I samtliga ärenden har landstinget hävdat att det har haft rätt att ingå avtalen utan föregående annonsering i avvaktan på införandet av eventuella valfrihetssystem. Konkurrensverket har sammanlagt begärt att landstinget ska betala 11 870 000 kronor. Förvaltningsrätten i Stockholm har hittills beslutat att bifalla två av de inlämnade ansökningarna. Övriga ansökningar har domstolen ännu inte tagit ställning till.
Största beloppet krävde verket i somras då de lämnade in krav på högsta möjliga upphandlingsskadeavgift, tio miljoner kronor, efter en utebliven konkurrensutsättning av hemsjukvård. I samband med detta sa landstingets chefsjurist Anne Rundquist till SVT att det pågått ett arbete kring ansvaret om hemsjukvården och det var osäkert under en tid om hemsjukvården skulle skötas på annat sätt. För att säkerhetsställa medborgarnas rätt till hemsjukvård förlängde de därför ett tidigare upphandlat avtal.
I det aktuella fallet (PDF) är kravet att en upphandlingsskadeavgift på 750 000 kronor ska dömas ut av förvaltningsrätten. Konkurrensverket har reagerat på att Stockholms läns landsting hantering genomfört en upphandling utan föregående annonsering av tjänster som rör barnortopedi för år 2015. Värdet uppgår enligt kontraktet till drygt 8,8 miljoner kronor.
Landstingen har i undersökningen angett att avtalet slutits för en avtalstid om ett år för att “temporärt säkerställa behovet av barnortopedi och patientkontinuitet i vården, samt för att, under synnerligen brådskande förutsättningar, undvika risker för patientsäkerheten i samband med en översyn av barnmedicin och i avvaktan på att barnortopedi införs i vårdval år 2016.”
Konkurrensverket å sin sida menar att eftersom hälso- och sjukvårdstjänster omfattas av lagens tillämpningsområde ska tjänsterna konkurrensutsättas genom annonsering. Dessutom menar de att de endast är möjligt att göra undantag från annonseringsskyldigheten om det är fråga om vissa mycket speciella hälso- och sjukvårdstjänster.
I fjol krävdes böter på en halv miljon kronor för ett avtal värt 5,8 miljoner kronor som slöts utan konkurrensutsättning med Plastikkirurggruppen.
– Upphandlande myndigheter är skyldiga att följa upphandlingsreglerna och kan inte, som i dessa fall, direkttilldela kontrakt i avvaktan på inriktningsbeslut från myndighetens beslutsorgan. De pengar som landstinget nu får betala i böter hade kunnat undvikas med bättre planering, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer