Ganska precis ett år efter tilldelningsbeslut kan Statens inköpscentral slutföra upphandlingen inom området fasta och mobila operatörstjänster och transmissionstjänster. Det var Alltele som drev sin överklagan hela vägen fram till Högsta förvaltningsdomstolen.
Den 4 april hävde Högsta förvaltningsdomstolen det interimistiska beslut som stoppade Statens inköpscentral från att ingå avtal i upphandlingen. Därmed stod det klart att något prövningstillstånd inte beviljas.
Efter Statens inköpscentrals hittills mest utdragna överprövningsprocess kunde avtalen med Borderlight, DGC Access, IP-Only, TDC, Tele2 och Telia Sonera signeras.
– Det innebär stora problem för myndigheterna att det är möjligt att fördröja avslut på upphandlingar som i det här fallet, säger Hans Sundström, chef för it-upphandlingen på Statens inköpscentral, till Upphandling24.
Detta ramavtal omfattar fast och mobil telefoni samt transmissionstjänster som exempelvis wan- och internetuppkoppling. Därutöver rymmer ramavtalet tilläggstjänster som säkerhet, brandvägg, support och assistans.
Även det kompletterande datakommunikationsavtalet, Kommunikation som tjänst, blev försenat på grund av överprövning. Dock ”bara” med ett halvår.
– Nu är systemet konstruerat på det sättet och det är inte så mycket vi kan göra åt det.
Hans Sundström gläds över att domstolarna kommit fram till att inköpscentralen inte har brutit mot LOU. Samtidigt beklagar han den tid som överprövningarna har tagit:
– Vi välkomnar tillsammans med ett stort antal myndigheter de nya ramavtalen som båda har trätt i kraft. Kommunikation som tjänst används redan i stor omfattning.
Leverantörer av Kommunikation som tjänst är Borderlight, DGC Access, TDC, Tele2, Telenor och Telia Sonera.
Äntligen avtal – ett år efter tilldelningsbeslut
En del upphandlingar tar längre tid att ro hem än andra. Ett år efter tilldelningsbeslut kunde Statens inköpscentral teckna på avtalen med de företag som ska leverera telefoni till offentlig sektor.
| 2014-04-14
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer