Tre företag konkurrerade i fjol i Västra Götalandsregionen och Region Hallands upphandling av maskinell dosdispensering av medicin för öppenvårdspatienter. Samtliga företag uppfyllde de krav som formulerats av upphandlarna i samarbete med patienter, kommuner och förvaltningar inom regionerna.
Avgörande blev därför priset. Apoteket lämnade det lägsta anbudet och vann uppdraget i tre år.
– Alla tre anbudsgivarna fick godkänt på den kravspecifikation som vi hade ställt upp och då var det lägsta pris som gällde, säger Rolf Färnlöf, avtalsförvaltare i Västra Götalandsregionen, till Dagens Apotek.
Apotekets pris per patient och dygn var 1:19 kronor – en tredjedel av vad Apoteket tar i vissa andra landsting. Apotekstjänst erbjöd 2:25 kronor medan Svensk Dos ville ha 3:28 kronor.
Lars Skutholm, direktör för vård och företag i Apoteket, förklarar prissättningen:
– För att få en så patientsäker och konkurrenskraftig tjänst som möjligt har vi gjort ett strategiskt val att utveckla vår dostjänst. Vi har sett över IT-stöd, genomförande och strukturen runt tjänsten.
Apotekstjänst, som idag sköter dispenseringen, beskriver Apotekets anbud som orimligt lågt. Åsikten är att den forna monopolisten vann genom underprissättning.
Den anmälan som Apotekstjänst skickat till Konkurrensverket lämnas dock utan åtgärd. Verket finner inte skäl för att i sak pröva det upplevda konkurrensproblemet (pdf). Det poängteras dock att beslutet att inte utreda saken vidare inte innebär ett ställningstagande till om Apoteket brutit mot konkurrensreglerna.
Apotekets lågpris utreds inte
När Västra Götalandsregionen och Region Halland upphandlade dosdispensering av läkemedel var priset avgörande. Trots att Apoteket vann med kraftigt sänkta priser går Konkurrensverket inte vidare med Apotekstjänsts anmälan.
| 2015-03-20
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer