Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

ÄTA i entreprenad och ändring i kontrakt – omöjlig ekvation?

Juridisk krönikaI upphandlingslagarna finns nya bestämmelser som reglerar hur ändringar i kontrakt under löptiden får göras. Om ingen bestämmelse kan tillämpas, kan ändringen anses utgöra en otillåten direktupphandling – något som kan ställa till det för båda parter. Det som kommit att diskuteras är hur dessa nya bestämmelser förhåller sig till ÄTA i entreprenadkontrakt, skriver Christian Härdgård och Martin Bogg, Delphi.

| 2017-12-20
Christian Härdgård och Martin Bogg, Advokatfirman Delphi.

Innehållet i de nya ändringsbestämmelserna i 17 kap. LOU respektive 16 kap. LUF är vid det här laget ingen nyhet för de flesta. Kort kan nämnas att ändringar kan göras med stöd av en ändrings- eller optionsklausul, men endast om klausulen uppfyller vissa krav (klar, entydig och anger omfattningen av ändringarna). Andra exempel är om det rör sig om en så kallad kompletterande beställning eller om ändringen är av mindre värde.

Ett område inom vilket ändringsbestämmelserna i LOU/LUF har kommit att diskuterats flitigt är entreprenadrätten och då hur dessa nya bestämmelser förhåller sig till bestämmelserna om ÄTA i entreprenadkontrakt, enligt vad som anges i de allmänna bestämmelserna AB 04 och ABT 06. De allmänna bestämmelserna gäller för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader respektive totalentreprenader.

ÄTA är en förkortning av Ändringsarbete, Tilläggsarbete och Avgående arbete. Definitionen av ÄTA-arbeten är ett ändringsarbete, tilläggsarbete som står i omedelbart samband med kontraktsarbetena och som inte är av väsentligt annan natur, samt avgående arbete.

AB 04 och ABT 06 innehåller en bestämmelse som anger att entreprenören är, om inte annat följer av författning, berättigad och skyldig att under entreprenadtiden utföra sådana ÄTA-arbeten som föreskrivs av beställaren.

Detta innebär att den upphandlande myndigheten har en rätt att under kontraktstiden ändra entreprenörens åtaganden som följer av kontraktet. Entreprenören har då även ensamrätt på att få utföra de ändringar som den upphandlande myndigheten gör.

I AB 04 och ABT 06 finns även en bestämmelse som gäller merarbeten som likställs med ÄTA-arbeten. Dessa kallas för likställda ÄTA-arbeten. Detta är dock lite missvisande då dessa arbeten egentligen inte utgör ÄTA-arbete enligt den ovan redovisade definitionen. Likställda ÄTA-arbeten är arbeten som entreprenören är berättigad och dessutom skyldig att utföra.

Dessa arbeten är sådana som den upphandlande myndigheten måste låta entreprenören utföra, till exempel då kontraktshandlingarna innehåller direkta fel eller om platsen för den aktuella entreprenaden avviker ifrån vad som har kunnat förutsättas vid en fackmässig bedömning.

I anslutning till ÄTA-bestämmelserna anges även att vid offentlig upphandling finns regler som i vissa situationer innebär att beställaren inte utan ny upphandling är berättigad att låta entreprenören utföra tillkommande arbeten.

Efter att ha läst de olika bestämmelserna i dels AB 04 och ABT 06 och dels i LOU/LUF så uppkommer det ett antal frågor gällande hur de olika bestämmelserna gäller i förhållande till varandra.

Vid remissarbetet inför nya LOU/LUF lyftes frågan hur de nya ändringsbestämmelserna förhåller sig till entreprenadrätten.

Regeringen svarade att det inte var möjligt att närmare utveckla hur bestämmelserna ska tolkas och tillämpas i olika situationer, utan att detta får avgöras av rättstillämpningen. Regeringen angav även att det dock under alla förhållanden står klart att direktiven och de nya lagarna uttömmande reglerar i vilka fall ett kontrakt eller ett ramavtal får ändras utan att en ny upphandling ska ske.

Vad gäller nya beställningar av byggentreprenader från samma leverantör bör det även nämnas att det finns vissa möjligheter att använda sig av förhandlat förfarande utan föregående annonsering i sådana situationer. Regeringens uttalanden ger således tyvärr inte så mycket ledning i frågan. Om LOU/LUF alltid ska anses gå före AB 04 och ABT 06 så hade regeringen kunnat uttala det, så hade frågan varit löst.

Man skulle kunna hävda att då det redan av förfrågningsunderlaget i en upphandling framgår att AB 04 eller ABT 06 ska tillämpas på kontraktet som upphandlas så utgör ÄTA-bestämmelserna kontraktsvillkor. Det är således tydligt för alla som tar del av förfrågningsunderlaget att den upphandlande myndigheten kan komma att beställa ÄTA-arbeten under kontraktstiden, helt i enlighet med kontraktet.

Med denna tolkning skulle ett ÄTA-arbete inte anses utgöra en ändring av ett kontrakt, vilket innebär att inga av ändringsbestämmelserna i LOU/LUF blir tillämpliga.

Man skulle även kunna argumentera för att med hänsyn till vad som anges om reglerna om offentlig upphandling i AB 04 och ABT 06 så ska LOU/LUF alltid anses tillämpliga på eventuella ÄTA-arbeten. Denna tolkning medför att det dyker upp ett antal situationer där LOU/LUF kan medföra begränsningar vid fullgörandet av kontraktet.

Först och främst medför det att samtliga värdebegränsningar avseende tröskelvärde och procentuell ändring av kontraktets värde blir tillämpliga. Om ÄTA-arbetet understiger dessa begränsningar så kan det inte anses stå i strid med LOU/LUF, förutsatt att kontraktets övergripande karaktär inte ändras, men om de överskrids så anses ÄTA-arbetet stå i strid med LOU/LUF.

En annan sak som man kan behöva ta ställning till är om ÄTA-arbetet kan anses utgöra en ändrings- eller optionsklausul i enlighet med vad som anges LOU/LUF. Om bestämmelserna om ÄTA i AB 04 och ABT 06 anses uppfylla dessa krav så är ÄTA-arbetena följaktligen godkända.

Man skulle dock å andra sidan kunna hävda att då varken omfattningen, arten eller villkoren för ändringarna framgår i AB 04 och ABT 06 så kan ÄTA-bestämmelserna inte anses uppfylla kraven i LOU/LUF.

Som framgår av det ovan redovisade råder det för närvarande, i brist på klargörande praxis, en stor osäkerhet gällande hur ÄTA-bestämmelserna i AB 04 eller ABT 06 förhåller sig till ändringsbestämmelserna i LOU/LUF.

Det hade därför varit välkommet med ett avgörande från högre instans som hade klargjort rättsläget.

Läs mer: JuridikJuridisk krönika

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

AI minskar jobbstressen

Tema: AI

AI minskar stressen om man har många eller nya arbetsuppgifter. Det visar en ny studie från Örebro universitet. ”Det finns en uppfattning om att AI kan öka stressen. Här finner vi det omvända” säger forskaren Magnus Lodefalk.

“En upphandlare måste vara djärv”

Det gäller att lyfta blicken och våga testa nytt. Så resonerade Kathe Mandorff och Catarina Sjöling när de tog sig an den nationella upphandlingen av vårdbemanning. En insats som gav dem priset Årets inköpare 2025. ”Vi ska unna oss en upplevelse för vinstpengarna – gärna med inslag av hästar och vin”, säger den samstämmiga duon.

Foto: Amanda Hallström.

Tioårsjubileum för marknadens pris

Karriär

Anbudspriset har delats ut sedan 2015 och tar emot nomineringar fram till 10 juni. ”Priset är ett bra sätt att sprida goda exempel.”, säger Ulrica Dyrke , ordförande i föreningen Anbudspriset.

Få upphandlar innovativt

Innovationsupphandling är katalysator för att öka Sveriges konkurrenskraft. Men för att kraften ska tas tillvara behövs mer stöd till upphandlarna. Det framgår av en ny rapport.

Vidareutbildning inom offentlig upphandling

Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Utbildning

Vill du utbilda dig inom offentlig upphandling? Vi erbjuder flera matnyttiga kurser både på distans och på plats i Stockholm.

Växjöparkering prövas igen

Växjös upphandling av parkeringsappar fick bakläxa av kammarrätten. Men en rättning av upphandlingen tycks inte räcka. Leverantören Parkster har valt att inleda ytterligare en juridisk process.

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Tillsvidareanställd upphandlare

Upphandlare/inköpare till Haninge kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Senaste nyheterna

AI minskar jobbstressen
“En upphandlare måste vara djärv”
Tioårsjubileum för marknadens pris
Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare
Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun
Få upphandlar innovativt
Vidareutbildning inom offentlig upphandlingVidareutbilda dig inom offentlig upphandling
Växjöparkering prövas igen
Eslöv blickar framåt
NobinaTar strid om Stockholmstrafiken
Firar seger i pilotfall
Tillsvidareanställd upphandlare
Upphandlare/inköpare till Haninge kommun
Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
Malin SieversMalin efter Olof
BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
Nya perspektiv från syd
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide–upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Firar seger i pilotfall
  • Malin efter Olof
  • Utlovar enklare annonsering
  • “En upphandlare måste vara djärv”
  • Därför uteblir efterannonserna
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Kontrolltjänst med förhinder

Läsarnas åsikter

Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
De frågor du ger exempel Emelie är inte frågor som jag som upphandlare vanligtvis kan, eller kommer att kunna, svara…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Mycket ansvar och kunskap finns absolut inom organisationen. Men den kunskapen bör absolut finns även hos upphandlarna. I vissa upphandlingar…
Upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Till Jens, Det handlar inte bara om att det tar tid att fylla i formulären, utan om att E-forms helt…
Amanda : Upphandlare saknar kriskunskap
Hej Emelie! Tack att du uppmärksammade att länken inte fungerade, det är nu fixat och du kan läsa rapporten här:…
Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
Varför är frågan ställd till upphandlare? Naturligtvis ska den kunskapen finnas i en organisation men den behöver inte finnas hos…
Jenny : Därför uteblir efterannonserna
Hej Jens, Jag förstår din tanke, men skillnaden är nog att många upphandlare gör många upphandlingar per år, och då…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Väldigt intressant läsning, som förhoppningsvis kommer leda till satsningar runt om i landet som i sin tur resulterar i mer…
Jens : Därför uteblir efterannonserna
Men hallå! Som egenföretagare måste jag varje månad lämna in det ena och det andra till skatteverket och andra myndigheter.…
Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…

Aktuella utbildningar

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »