-Det känns väldigt roligt att tillbaka i branschen. Mycket är sig likt, men en hel del är också nytt, säger Viktor, som återvänder till upphandlingssfären med nya insikter kring sambandet politik och kommunal förvaltning.
I nästan fyra år var han chef för Miljöpartiets riksdagskansli i centrum av rikspolitiken.
-Med Miljöpartiet i regeringen så blev det ju väldigt nära de beslut som tas för att styra Sverige. Från det jobbet tar jag med mig med en stor förståelse för hur politik fungerar – de utmaningar som finns för att klara det politiska uppdraget och hur vi som tjänstepersoner bäst kan stödja politikerna till bra beslut.
-Lägger man till att det handlar om kommunpolitik, där de flesta är politiker på sin fritid, så blir det ytterligare ett perspektiv kring svårigheterna med att jobba politiskt, säger Viktor Morawski.
Han kommer som ny upphandlingschef i Värmdö till en av Storstockholms mest snabbväxande kommuner där nuvarande befolkningsmängd på omkring 46 000 är en fördubbling sedan 1990.
Det speglar även upphandlingsenheten – en del av ekonomiavdelningen – som kan räkna med stadig tillökning.
-För närvarande har vi en grundorganisation med nio tjänster och med beslut om att växa med ytterligare några tjänster. Det är dock mer en omstrukturering inom kommunen där personer som arbetat med avtalsuppföljning ute på förvaltningar nu placeras vid vår enhet, säger Viktor Morawski.
-Det finns förstås en koppling mellan kommuners tillväxt och att inköpsorganisationer behöver mer resurser. Men utvecklingen drivs också av att många kommuner ser fördelar med att prioritera inköps- och upphandlingsfrågor. Mer personal behövs för att kunna göra bra affärer. Den insikten ser jag i Värmdö kommun och den har också funnits i de kommuner där jag har arbetat tidigare.
Viktor Morawski har bland annat varit upphandlingschef i Järfälla och inom ramen för Södertörns upphandlingsnämnd (Haninge och Nynäshamns kommuner).
Han kommer närmast från en administrativ tjänst inom Stockholms stad och ser Värmdö som en kommun som vågar pröva nya vägar.
-Det finns ett klimat som premierar verksamhetsutveckling – inom digitalisering och andra områden. Att komma till en sådan organisation känns roligt.
Vad är aktuellt inom upphandling?
-Vi jobbar med ett stort hemtjänstprojekt med byte av upphandlingsform där det nya systemet bygger på upphandling enligt LOU för flera geografiska områden. Det är nog lite av en trend bland kommunerna att man sett nackdelar med LOV – i Värmdös fall har en del aktörer fått svårt med ekonomin till följd av för låga volymer. Den nya modellen har också anpassats efter förutsättningarna på skärgårdsöarna. De kommer nu att bilda ett eget område med en annan typ av ersättning jämfört med övriga områden.
Hur har det varit att börja på nytt jobb under pandemin?
-Det har gått över förväntan att lära känna folk – alla har blivit så mycket bättre på det digitala det senaste året. Man tappar ju spontankontakter från att springa på folk utan det varit planerat, men jag tycker att jag lärt känna medarbetarna på ett riktigt bra sätt.
Vad gäller inom politiken för din del?
-Just nu har jag inga uppdrag, men jag är samtidigt inte främmande för att engagera mig framöver. Det är ju val också nästa år.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer