Arbetsrättsprofessor Niklas Bruuns förslag till hur krav ska ställas på schyssta villkor vid upphandling är delvis ogenomtänkt. Det tycker Ulf Lindberg, näringspolitisk chef vid tjänsteföretagens arbetsgivar- och branschorganisation, som menar att det leder till krångligare upphandling och ökade kostnader.
– Utredningsförslaget kommer att drabba de seriösa företagen, de som vill göra rätt.
Kritiken riktar in sig mot förslaget om att alla upphandlingar inom vissa utpekade branscher ska innehålla fastställa arbetsrättsliga krav. Därmed riskerar företag som Upphandlingsmyndigheten anser verka i så kallade riskbranscher få ökad byråkratisk hantering.
– En grundläggande princip är att alla företag i en upphandling ska likabehandlas, säger Stefan Holm, näringspolitisk expert på Almega.
Han påpekar att det i en del branscher finns olika kollektivavtal som är tillämpliga för det arbete som ska utföras:
– Detta ställer orimliga krav på upphandlande organisationer, både inför upphandlingen och vid uppföljning av ingångna avtal.
Ulf Lindberg poängterar att Almega är för ordning och reda och vill se förslag inom offentlig upphandling som stänger ute oseriösa aktörer:
– Men de förslag vi har sett här leder inte till en bättre offentlig upphandling.
Mikael Ruukel, förbundsjurist på Vision, är mer positiv. På Visionbloggen sammanfattar han utredningen med ”mycket som är bra, vissa saker kunde varit bättre”.
– Visions synpunkt har varit att det blir lite ologiskt att bara ställa krav vissa branscher. I ”skötsamma” branscher med bra anställningsvillkor kan skadan bli minst lika stor om ett företag bestämmer sig för att dumpa villkoren och genom detta slår ut de andra företagen från upphandlingen.
LO:s uppfattning är att förslaget inte uppfyller direktivets krav. Organisationens linje är att en skyldighet att ställa arbetsrättsliga krav ska finnas i alla branscher och gälla alla villkor i de tillämpliga centrala kollektivavtalen.
– Intentionen är god, men förslagen riskerar att leda till ökad statlig styrning av lönebildningen, menar Göran Arrius, ordförande för Saco.
Han noterar att en statlig myndighet ska säkerställa att arbetstagarna vid offentliga upphandlingar får en lön i nivå med kollektivavtalen:
– Det kan låta bra, men innebär i praktiken att vi får något som liknar en allmängilitigförklaring av kollektivavtalen. Och det riskerar i sin tur att leda till ökat statligt inflytande på arbetsmarknaden, svagare fackförbund och nedpressade lönenivåer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer