2010 överprövades 18,2 procent av alla livsmedelsupphandlingar. 2016 var andelen nere på 6,3 procent, enligt Upphandlingsmyndigheten, UHM.
Enligt Helena Robling, hållbarhetsspecialist på UHM, är en anledning till minskningen att livsmedelsbranschen fick rykte om sig som en problembransch.
Detta blev en belastning som ledde till en självreglering hos grossisterna.
Martin & Servera tog ett policybeslut att endast överpröva vid principiellt viktiga fall. Övriga grossister följde efter.
– Att börja ett samarbete med överprövning ger en dålig relation till kunden. Överprövningar är också kostsamma, och med nuvarande lagstiftning är det svårt att bevisa att man lider skada, säger Stefan Calrell, försäljningsdirektör offentlig marknad på Martin & Servera till Dagens Samhälle.
Han menar att relationerna också blivit bättre med tiden.
– Respekten ökar mellan kund och grossist, men även mellan grossist och grossist. Vi har en branschförening som samarbetar kring övergripande frågor.
En tredje förklaring är en branschöverenskommelse om att utöka avtalsspärren från 10 till 20 dagar. Anbudsgivarna kan därmed få längre tid på sig att granska tilldelningsbesluten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer