Många kommuner har dålig koll på vilket kött som köps in till skolor och äldreboenden.
Stockholms stad har beslutat hållbarhetskraven vid inköp av kött till sina verksamheter. Från den 1 april måste alla livsmedel leva upp till svensk djurskyddslag.
Det innebär bland annat att antibiotika bara får användas efter veterinärordination och att djuret får transporteras i maximalt åtta timmar till slakt.
Men de 181 privata friskolorna i kommunen omfattas inte av skärpningen.
Stockholms stad har nämligen ingen möjlighet att ställa krav på friskolorna när det gäller mat, friskolorna ansvarar för sin egen verksamhet och kontrolleras av Skolinspektionen.
– Jag tycker att det är fullt rimligt att friskolorna ansvarar för sin egen mat, det kan och får inte kommunen göra, säger skolborgarråd Lotta Edholm till Dagens Nyheter, DN.
Men enligt branschorganisationen Svensk Fågel de nya höga djurskyddskraven verkningslösa om inte friskolorna omfattas av lagen om offentlig upphandling.
– Kraven måste gälla alla skolor, oavsett om det är en friskola eller inte, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel, till DN.
Upphandlingsminister Ardalan Shekarabi ser dock inga lagliga möjligheter att ställa sådana krav på friskolorna.
– Däremot uppmanar jag elever och föräldrar att ställa krav på sina friskolor som åtminstone ligger i nivå med kraven för offentlig upphandling, de betalas ju av skattemedel, säger han till DN.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer