Antalen nyregistrerade företag i städ- och servicebranschen har dubblerats under de senaste fyra åren. Hela 44 procent av företagen har ökat antalet anställda. Det framgår av Almega Serviceföretagens branschrapport för år 2015 (pdf).
– Drygt hälften av dem som nyrekryterats under det senaste året kom från arbetslöshet. Det visar att branschen är en viktig ingång till arbetsmarknaden, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.
När det gäller upphandling är situationen dock bekymmersam. Företagen upplever att upphandlande myndigheter fortsatt lägger alltför stor vikt vid lägsta pris.
– Ytterligare ett problem är att upphandlarna ofta ställer många kostnadsdrivande krav som sedan inte följs upp. Det leder till osund konkurrens och missgynnar de seriösa företagen på marknaden.
Samtidigt som allt färre av branschens företag deltar i offentliga upphandlingar (54 procent deltar inte) väljer vissa att specialisera sig på just detta. De drygt 15 procent som ofta deltar i upphandlingar gör det i allt större omfattning. Resterande 31 procent budar i ringa omfattning.
Risken med att färre företag gör upp om de offentliga uppdragen är att konkurrensen blir sämre. Det finns företag som satt i system att utnyttja Arbetsförmedlingens bidrag för att vinna anbud, vilket i kombination med den ökade prisfokuseringen bedöms vara de största anledningarna till att allt fler väljer att avstå från att delta i offentlig upphandling.
Städ- och servicebranschen består av 2 387 aktiebolag med sammanlagt över 54 000 anställda. Den sammanlagda omsättningen uppgår till närmare 29 miljarder kronor.
Jaha och vilka kvalitets eller andra kriterier är av vikt enligt Almega och städbranschen…?